nyorienterad mening

 
 
 
I inlägget sektvarning? av den åttonde denna månad skrev jag följande text:
 
Orienteringsklubben här på orten har gett ut ett kartblad med 20 angivna kontroller man placerat ut i skogen mellan folkhögskolan och Kanis friluftsområde – samt på själva Kanis. Om fredagen (alltså den 6/7) spankulerade jag och madammen omkring bland ris och mygg i skog och mark och letade upp 11 av de 20. Trevligt. Varje kontroll är försedd med en bokstav man skall skriva in i en ruta på ett startkort. Minst 15 inprickade gör att man kan lämna in kortet – eller posta detsamma – till en av mina arbetskamrater som framåt höstkulan skall administrera något sorts lotteri för att se vilken skogsmulle som vinner frottéhandduken eller den moderna obegripliga kompassen eller vad det nu blir frågan om.
 
”Jag tror bokstäverna kommer att bilda en mening!” sade madammen vid fjärde kontrollen. Verkade inte otroligt så vi startade att gissa medan vi gick. ”Den som söker han finner” blir tjugo bokstäver och hade varit lämpligt tycker jag. Inte heller helt osannolikt med tanke på vem som stakat banan. Men det blir inte den meningen. Därför måste de 9 återstående kontrollerna kontrolleras.
 
Idag fastställdes meningen i sin helhet enär vi under några timmars promenad ibland mygg och broms nöp de återstående punkterna. Med några kontroller kvar rådde ingen tvekan vad det skulle bli för mening men plikttrogna som vi är sökte vi i alla fall upp alla. Jag skriver dock inte ut den här. Vore fuskigt. Skulle innebära att någon skulle kunna delta i lotteriet efter att bara ha låtsas strövat i skog och mark.
 
Den tur vi gick idag Kanis runt blir kanske 6-7-8 km lång beroende på hur man väljer väg och irrar. Den första bilden ovan är tagen från en plats vi då och då brukar besöka och visar hur Älvsbyn ser ut därifrån – åt nordost ungefär. Den andra bilden är tagen på en annan fläck inte långt därifrån men åt motsatt håll – när vi hade fruktstund.
 
Älvsbybor som läst detta uppmanas iverligen, innerligen och sannerligen att å till exempel butiken Hantverkshuset för 30 beskattade slantar skaffa sig Naturpasset 2012 som det hela heter. Då får man ett kartblad i skala 1:10000 med kontrollerna utmärkta. Ett startkort med kortfattad beskrivning av vad man letar efter finns för alla dem/oss som inte till fullo förstår orienteringens symbolspråk som ju mest liknar Fantomenklubbens chiffer. Till detta sist och inte minst en alldeles ofantligt pedagogisk och välskriven beskrivning på 4 A4 om hur man kan ta sig till varje kontroll genom vägval som gör hittandet lätt, medelsvårt eller marigt.
 
Vi valde lätta vägar - oftast. Blev en liten smula jätteknepigt i alla fall. Vanligen orienterar vi oss i tillvaron med hjälp av fjällkartor i skala 1:100000 vilket gör att varje cm på bladet är en km på marken. I skala 1:10000 blir en cm bara 100 m vilket gör att vi inte sällan går förbi - typ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0