konfafotboll 2012 – 1

Vart tog det långa sommarlovet vägen?

Ingen som vet! Ingen som vet!*

 

I morgon börjar det. Slutet på sommarledigheten alltså. För tredje året i rad.

 

Alltsammans börjar i och med Högmässan i Älvsby kyrka klockan 11.

Till den möter upp, förutom de som vanligen brukar fira gudstjänst, 19 så kallade fotbollskonfirmander från liteöverallt i Norra Norrlands kustland och inland. Med skjutsande föräldrar.

 

I två veckors tid dag som natt skall de 19 vara på Älvsby folkhögskola och varva konfaläsning, fotbollsträning, fritidsaktiviteter och förhoppningsvis nattsömn på ett bra och välanpassat sätt. Jag är en av dem som getts förtroendet att vara med men inte i själva fotbollsdelen, dock det andra. Stimulerande! Om du, käre Bloggläsius, till höger härinvid kollar efter blogginlägg från till exempel Augusti 2010., December 2010, Augusti 2011 och December 2011 ges du en uppfattning om vad det handlar om och hur jag ser på saken. Mer information hittar du även på www.konfafotboll.se.

 

Det kommer att bli meningsfullt, kul och arbetsamt. Alltså precis som det skall vara både i livet som sådant och framför allt i uppdraget som präst. Meningsfullt då det har att göra med människor och deras/vår relation till Gud, kul därför att gemenskap innebär växlingar mellan både ditt och datt och arbetsamt då tider och klockslag inte är värdens mest exakta företeelser på ett 15 dagars läger.

 

Och i morgon börjar det alltså med gudstjänsten i kyrkan. Kanske är inte alla 19 familjerna på plats men i alla fall 10**. Deras ungdomar har valt denna sorts konfaläsning utifrån att de är fotbolliga mer än kyrkliga. Således en ganska sekulariserad del av gudstjänstfirarflocken som inte är alltför hemma i kyrkliga ord, termer, symboler och liturgiska hyss.

 Någonstans mellan 30 och 50 ”vanliga” Älvsbygudstjänstfirare kommer också att vara där. Av dem är runt dussinet födda utomlands och har i de flesta fall en rejäl kristen förankring – men ännu inte på svenska. Kanske blir det därmed bara ungefär hälften som egentligen känner sig någotsånär hemma i gudstjänst, psalmsång, förkunnelse och mässa. Stimulerande utmaning – typ.  Andlig klarsyn är temat och det gäller det nog mer att ha än att prata om i gemenskapen med den mångfacetterade församlingen.

 

Efter gudstjänsten startar vi på skolan och det är som sagt tredje året i rad. Folkhögskolan arrangerar detta i samverkan med lokalförsamlingen och länets fotbollsförbund men då skolan inte själv längre kan bära det ekonomiska underskottet – lägret får ju inte bli för dyrt för deltagarna – står det skrivet i stjärnorna hur det kommer att bli nästa sommar och framöver. En veckas lön från Zlatan skulle rädda verksamheten för åravis framåt.

 

Men nu gäller det denna sommar och jag säger som Nicke Lilltroll sa i ett av barnens gamla kasettsagoband när han spelade teatrern om hur han räddade den lilla trollprinsezzan som höllz fången i det ztora hyrezhuzet: Frizkt fraamååt!!

 


*  Kan gnolas på melodin Vart tog den stygga lilla loppan vägen?

**  Bortfallet beror på att konfirmandernas lag i många fall är sysselsatta med fotbollsspel i Umeå. I det läge att lagen åkt ut kommer alla loosers att hinna till Älvsbyn innan klockan 11 men de som de gått bra för kan inte lämna av sina spelare förrän framåt kvällningen. Vi har önskat dem alla: Olycka till!


Kommentarer
Postat av: Diakonissan Gunilla V-I

Men visst är vi välsignade som får vara med konfirmander och undervisa dem.... Jag har världens bästa jobb numera och min energi är på topp.

2012-07-28 @ 18:40:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0