fakta och åsikt

Det händer många olika saker i Mellanöstern.
Brutaliteten hos den Syriska regimen mot det egna folket är fruktansvärd och ett par stormakter – Ryssland och Kina – förhindrar internationella krafttag för att komma till rätta med situationen. Och folket lider.
Efter parlamentsvalet i Egypten kom en av militären påverkad juridisk instans att upplösa den valda församlingen. Nu på sistone har den nyvalde presidenten ändå kallat samman parlamentet på nytt och man kan ana en maktkamp mellan det gamla – militären – och det nya – Muslimska brödraskapet. Framtiden oviss.
 
I skuggan av detta – och annat – kan en rapport från en tre-manna-kommité i Israel förefalla vara en petitess. Ändå är det något som på sikt kan få mycket genomgripande följder för hela regionen. Saken gäller israeliska bosättningar och utposter på Västbanken och om de skall anses lagliga eller inte. Skulle regeringen Nethanyahu följa trojkans råd förändras totalt hela situationen Israel-Palestina.
 
Hur vägen till en tvåstatslösning då skulle se ut kan jag inte förstå. Hur ett utvidgat Israel skulle kunna härbärgera en än större arabisk befolkning vet jag inte heller. Det jag förstår är dock att om gruppens förslag skulle genomföras är det en stor ensidig förändring av situationen på marken, mycket värre än en Världsarvsklassning av Födelsekyrkan i Betlehem.
 
Tidningen Jerusalem Post har idag en artikel som ger fakta i saken – här.
Tidningen Haaretz skriver på ledarplats och uttrycker sin åsikt – här.
Google gjorde en råöversättning jag putsat till. Måste dock erkänna att jag kan ha träffat helt fel vad gäller titlar på folk och de rätta namnen på olika instanser, domstolar etc. Med de detaljbristerna tror jag ändå att artiklarna ger en inblick i vad som sker i skuggan av Syrien och Egypten.
 
 
USA MOTSÄTTER SIG LEGALISERING AV UTPOSTER
Strax innan högre amerikanska tjänstemän besöker Israel avvisar Utrikesdepartementet regeringsrapporten om en auktorisering av utposterna.
 
På måndagen sade USA att man motsätter sig varje plan på att förvandla icke auktoriserade utposter till lagliga bosättningar.
"Vi accepterar inte legitimiteten hos fortsatt israelisk bosättningsaktivitet och vi motsätter oss varje försök att legalisera några utposter" sade Patrick Ventrell, talesman för amerikanska utrikesdepartementet, till reportrar i Washington.
 
Han sade detta samma dag som den israeliska regeringen publicerade en rapport från en juridisk tremannapanel, känd som Utpost-utskottet, som uppmanar till en legalisering av dessa framväxande judiska samhällen på Västbanken.
Rapporten offentliggjordes strax innan USA: s biträdande utrikesminister William Burns reser till Israel denna vecka tillsammans med en delegation som skall genomföra en strategisk dialog med Israel.
Burns väntas som ett led i ett pågående arbete för att återuppväcka de frusna fredssamtalen träffa premiärminister Benjamin Netanyahu och den Palestinska Myndighetens premiärminister Salam Fayyad. Hans resa kommer att följas av ett besök från USAs utrikesminister Hillary Clinton.
 
Den Palestinska Myndigheten, som på måndag förkastade Utpost-rapporten, har insisterat på att man inte kommer att delta i direkta förhandlingar med Israel förrän man stoppar bosättningsaktiviteten och judiskt byggande i östra Jerusalem.
Israel har insisterat på att man har rätt att bygga både i bosättningarna på Västbanken och i östra Jerusalem.
Fram till i år har Israel tagit fasta på internationella vädjanden att inte skapa nya bosättningar. I april förvandlas dock tre utposter – Bruhin, Rehalim och Sansana – till bosättningar. Vid tillfället hävdades att det inte var frågan om att skapa nya bosättningar utan snarare var att verkställa tidigare regeringars beslut.
 
Utpost-rapporten hade inte att värdera Israels diplomatiska utfästelser, utan snarare att granska de internationella och inhemska juridiska argument med avseende på bosättningsaktiviteten.
Kommissionen drog slutsatsen att eftersom Israels aktivitet på Västbanken inte svarar mot de internationella rättsliga definitionerna för ockupation fanns inga rättsliga hinder för israelisk bosättningsaktivitet.
Mot bakgrund av detta, enligt rapporten, skulle Israel kunna bygga nya bosättningar på Västbanken och den uppmanade till att omvandla utposterna till sådana bosättningar för så vida det inte är privat egendom som berörs. Kommissionen föreslog också att Israel skapar en ny domstol för att hantera sådana egendomstvister.
 
Slutsatserna är tvärt emot en rapport från 2005 av advokat Talia Sasson på uppdrag av förre premiärministern Ariel Sharon. Sasson sammanställde en lista på 105 icke auktoriserade utposter byggda mellan 1991 och 2005 med argumentet att de konstruerats olagligt och borde demonteras.
 
På måndagen berömde Netanyahu rapporten som är skriven av före detta justitierådet Edmond Levy, den tidigare juridiske rådgivaren åt Utrikesdepartementet Alan Baker och den tidigare vice ordförande i Tel Avivs Distriktsdomstol Tehiya Shapira. Det är redan döpt till "Levy-rapporten."
"Enligt min mening är detta betänkande viktigt eftersom det handlar om legalisering och legitimering av bosättningarna i Judéen och Samarien på grundval av fakta, en mängd fakta och argument som bör allvarligt övervägas", sade Netanyahu.
Netanyahu tillade att ministerkommittén för bosättningar skulle diskutera och besluta i frågan. Kommittén fick en kopia av rapporten på söndagen och har full befogenhet att genomföra det rapporten uttrycker.
 
 
BEGRAV RAPPORTEN
Kommittén ledd av före detta justitierådet Edmond Levy annekterar i själva verket Territorierna till staten Israel då den rekommenderar att alla israeliska utposter sanktioneras.
 
Under de 45 år Israel styrt de territorier som erövrades i sexdagarskriget har Israel avstått från att tillämpa sina egna lagar och administration på Västbanken och Gazaremsan på det vis man gjort i östra Jerusalem och på Golanhöjderna. Under hela denna tid har Israel många gånger använts sig av militära order i syfte att expropriera privatägd palestinsk mark och för att klassa hundratusentals hektar som "statens mark". Dessa order har presenterats otaliga gånger i Högsta Domstolen som svar på klagomål från markägare och människorättsorganisationer.
 
Nu har en panel jurister, utsedd av Netanyahus regering och ledd av förre justitierådet Edmond Levy, ställt det hela på huvudet. I en rapport som kan vara en lista av ståndpunkter för the Yesha Council of Jewish settlements har kommittén i praktiken annekterat territorierna till staten Israel, då den rekommenderar att alla israeliska utposter skall sanktioneras.
 
Israels närmaste allierade avvisar hårdnackat påståendet att territorierna inte är ockuperade utan snarare "ifrågasatta", och att uppförandet av bosättningarna inte skulle bryta mot den fjärde Genèvekonventionen i det att den inte innebär en påtvingad överföringen av civilbefolkningen till ockuperat område. I Camp David-avtalet – som undertecknades mer än 30 år sedan – erkände Israel Västbankens och Gazaremsans särställning såväl som innevånarnas legitima rättigheter. Inom ramen för Oslo-avtalet, överförde Israel till den Palestinska Myndigheten antingen full eller civil kontroll av omkring 40 procent av territoriet på Västbanken. Sharons regering invände inte mot klausulen i "färdplanen för fred" som kräver att allt byggande i bosättningar skulle avbrytas och att alla utposter etablerade efter mars 2001 skulle utrymmas. Den regeringen antog också principerna i Sasson-rapporten som rekommenderade evakuering av 24 utposter.
 
Riksåklagare (?) Yehuda Weinstein som motsatte sig skapandet av Levy-kommittén har ett ansvar att förklara för premiärminister Benjamin Netanyahu de djupgående folkrättsliga konsekvenserna av att anta rapportens rekommendationer. Netanyahu måste bordlägga rapporten och insistera på att den verkställande delen av hans regering utan dröjsmål verkställer de rättsliga besluten som gäller alla utposter och börja med dem som bygger på privat mark.

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Heder åt fyra kristna debattörer med erfarenhet och kunskap om Mellanösternfrågor. Göran Rask, Gustaf Ödquist, Emmanuel Furbacken och Kjell Jonasson skriver i Kyrkans Tidning och i Sändaren en välbehövligt debattartikel som jag till 100% ställer mej bakom. Citat” Nu behövs en kampanj i Sverige som påverkar vår regering så att de klart tar ställning för och driver en kraftfull påverkan i världssamfundet för att ett självständigt Palestina ska bli verklighet. En palestinsk stat i det ockuperade området, jämsides med den israeliska staten, med frihet och säkerhet för både israeler och palestinier." länk finns här:http://dessaminaminstabroder.blogspot.se/2012/07/kyrkorna-behovs-for-en-folklig-kampanj.html

Svar: Bra att du nämnde den artikeln också här. Jag hade tänkt nämna den i ett inlägg men kom att välja annat att blogga om i stället - funderingarna kring väckelserörelserna och kyrkan till exempel. Det går ju inte att hur tids-tätt som helst mellan olika inlägg. De senaste måste få vara senast ett tag. Än en gång tack.
stigstrombergsson

2012-07-11 @ 06:38:04
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Ann-Katrin Roth

Kyrkorna ska alltså öka den ensidiga kritiken mot Israel så att alla andra i Mellanöstern blir goda vänner? Herrarna i Kyrkans Tidning talar om Israels dåliga relationer med sina grannar. Någon som skulle komma på tanken att tala om grannarnas dåliga relationer med Israel? Det låter ju nästan som att allt ansvar läggs på Israel. Om jag inte minns fel har flera av dessa länder startat flera krig och håller på med fortsatt terror i syfte att landet ska bort. Men håll på ni.

2012-07-13 @ 15:47:48
Postat av: bloggaren själv

Den artikel som kommentaren handlar om kan läsas här: http://www.kyrkanstidning.se/debatt/kyrkorna-behovs-en-folklig-kampanj.
Där finns också möjlighet att på plats diskutera artikelns innehåll men jag ser inte att du A-K Roth gjort så.

På Egons blogg - länk i hans kommentar - har du inte heller kommenterat hans inlägg som ju faktiskt handlar om artikeln. Inte heller har du hänvisat till en egen blogg där du noggrant och seriöst analyserar artikeln och visar på fel i de resonemang författarna faktiskt för. Det enda är en snutighet här om vad artikeln inte berör.

Märkligt. Föga seriöst. Skärp dig!
Fortsatt diskussion sker inte här!

2012-07-13 @ 18:02:42
Postat av: Ann-Katrin Roth

Okey, det har gått agg i responsen. Avslutar gärna.

2012-07-14 @ 17:27:26
Postat av: Utflyttad älvsbybo

Bra skrivet Stig och framförallt bra att du inte låter dig förledas av den där A-K Roth. Jag följer ett antal bloggar som berör Mellanöstern-konflikten och hon dyker upp på de flesta diton med sina förmenta pro-israeliska argument. Jag gillar folk som tar ställning. Och det gör du. All heder för det!

2012-07-26 @ 23:02:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0