gjutet bly - 1


I dagarna för tre år sedan var det fullt och hett krig i Mellanöstern. För att få bukt med raketbeskjutningar mot södra Israel från det blockerade Gaza inledde israeliska försvarsmakten (IDF) flyg-, sjö- och markangrepp in i Gaza. Förlustsiffrorna skrevs till trettonhundra mot tretton.
I israelisk press tittar man tillbaka på kriget i artiklar, ledare och krönikor. Jag har kört två artiklar genom Googles översättningsfunktion och sedan putsat det hela till vad jag menar vara en bättre översättning än Googles. Den ena artikeln – denna – är ledaren i Jerusalem Post den 29 december 2011. Jerusalem Post är en stor dagstidning som anses stå den israeliska regeringen mycket nära. Den andra artikeln – nästa blogginlägg – är tagen ur oppositions-tidningen Haaretz och är skriven av en korrespondent för de ockuperade områdena.
Två tidningar ger ganska skilda bilder. 



Sedan Gjutet Bly har Hamas haft ett egenintresse av att begränsa konflikten med Israel, att upprätthålla stabilitet och befästa sitt styre.

Stabschef generallöjtnant Benny Gantz varnade i veckan för att ytterligare militärt angrepp på Gaza skulle ske "förr eller senare”. Sprickor hade uppstått i Israels avskräckning, sade Gantz, och en andra omgång av strider verkar vara oundvikligt.
Samtidigt varnade överste Tal Hermoni, befälhavare för Gaza-divisionens södra brigad, för att Hamas, Islamiska Jihad och andra terroristgrupper i Gaza, uppmuntrade av fångutväxlingen av Gilad Schalit, grävde tunnlar in i Israel med mål att kidnappa en annan IDF-soldat.

Detta var nyktra men inte helt överraskande meddelanden från vår militära ledning på treårsdagen av Operation Gjutet bly – arméns 22 dagar långa offensiv som i Gaza i december 2008 och januari 2009.
Inte mindre nyktert är att konstatera det faktum att om och när ytterligare en sådan operation genomförs så kommer Hamas att vara ännu bättre beväpnade. Den förändrade ledningen i Kairo, som underlättat öppnandet av Gazas gräns mot Egypten, har gjort det möjligt för Hamas att smuggla en mängd olika vapen in i Gaza, allt från sofistikerade, rysktillverkade pansarvärns-robotar som den laserstyrda Kornet till från-axel-mot-flyg-robotar och andra vapen som läckt ut ur Libyen under den anarki som ledde till Muammar Gaddafis avgång.
Som Jerusalem Posts militära korrespondent Yaakov Katz rapporterade på torsdag räknar IDF med att mängden vapen som funnit sin väg in i Gaza ökat 15-20% under 2011.

Ändå, fast en upprepning av operation Gjutet bly ser ut att bli alltmer oundviklig, verkar den inte vara överhängande.

Sedan Gjutet Bly har Hamas haft ett egenintresse av att begränsa konflikten med Israel. Att upprätthålla stabilitet och befästa sitt styre i Gaza är särskilt viktigt eftersom Hamas ledare i Gaza, Ismail Haniyeh, ger sig ut på sin första insamlingsturné i regionen sedan 2007.
Haniya vill presentera sig själv som den obestridde härskaren över det palestinska folket – åtminstone i Gaza. Han vill visa Hamas förmåga att upprätthålla ordningen. Granat- och raketbeskjutning mot Israel skapar dessutom garanterad israelisk vedergällning som odiskutabelt leder till att många av de 1,8 miljoner palestinier som lever under Hamas styre med rätta skyller sitt lidande på terroristgrupperna. Det var av den anledningen som Hamas popularitet sjönk till alla tiders bottenrekord efter operation Gjutet Bly.
Palestinierna insåg att det var Hamas aggression mot israeliska civila som drog in dem i en våldsam konflikt med Israel. Många palestinier ifrågasatte med rätta Hamas oansvarigt ledarskap.
Tyvärr, trots den hjärtskärande fattigdom som så många palestinier lever i under Hamas styre, trots att Hamas fokus på att förbereda sig för ytterligare en militär konflikt med Israel – på bekostnad av mer angelägna sociala behov, trots att den religiösa fanatismen stärkts under Hamas styre så har terroristorganisationen lyckats återta sin ställning.

Om ett palestinskt val hölls nu är det inte alls klart att Fatah skulle besegra Hamas. Fångutväxlingen av Schalit, som hos palestinierna inte framkallat en uppskattning av israelernas höga tankar om liv utan mer skapat övertygelsen att terrorism lönar sig, har stärkt Hamas. Så har också den arabiska våren, som i Egypten förde till makten en politisk ledning som öppet stöder Hamas och som har stärkt rörelser på andra håll med mål liknande Hamas. Gantz varning om det oundvikliga i ett nytt militärt angreppet på Gaza tillsammans med Hermonis antagande av att Hamas förbereder sig för en ytterligare kidnappning, understryker de inneboende farorna med att lämna områden under israelisk kontroll till palestinierna utan att först infört järn-hårda säkerhetsarrangemang.

Palestinierna kunde ha dragit nytta av sin nyvunna autonomi i Gaza och inlett det hårda arbetet med att skapa en palestinsk stat. Istället störtade Hamas, i en blodig kupp i juni 2007, det korrupta, impopulära Fatah och satte igång att skapa en islamistisk terroriststat som tjänar som en avfyrningsramp för tusentals raketer och granater mot israeliska civila i söder. För detta var Israel tvunget att inleda Operation Gjutet bly för att stoppa våldet. Om och när vi uppmanas att på nytt allvarligt överväga territoriella eftergifter får vi inte glömma lärdomarna av tillbakadragandet från Gaza 2005 och från operation Gjutet Bly.

ATT MINNAS GJUTET BLY


Kommentarer
Postat av: Ann-Katrin Roth

Bra gjort att visa mer än en sida. Vad tror du själv, Stig, om de inneboende farorna med att lämna över områden under israelisk kontroll till palestinierna utan att först ha skapat "järn-hårda" säkerhetsarrangemang? När man lämnade Gaza unilateralt blev det katastrof, trots många försök från filantroper att ge företagande och jobb en knuff framåt. Många tokstollar vill det till att Israel ville att det skulle bli katastrof, vilket jag ser som unket konspirationstänk. Det är en svår nöt att knäcka.



Hur undviker man att det går likadant på VB? Israel har ingen skyldighet, som stat som vill överleva, att tolerera krigförande grupper även på VB. Och hur gör man för att Jerusalem inte ska delas upp eller bli en krigszon? Samtal, samtal och åter samtal plus omvärldens absoluta krav att våldet stoppas. Mycket oroad.

2012-01-07 @ 19:19:16
Postat av: bloggaren själv

A-K Roth.

Det var ju några dagar sedan detta inlägg publicerades och i någon mån har det väl sjunkit under synranden här på bloggen, men jag ger ändå en fundering.

Jag kan förstå Israels oro. Inte tu tal om annat. Liksom palestiniernas förnedring. Viktigt blir därför att när Israel drar sig ur Västbanken det skapas en verklig frad mellan två suveräna jämställda stater i samarbete för fred och säkerhet. Och det kan inte vänta. Det är Försoning och Fred som ger Säkerhet. Säkerhet utan de andra två komponenterna blir bara kallt krig med risk för att det blir hett.

När jag var i Jerusalem för några år sedan mötte vi representanter för organisationen "Parent´s Circle". Det var en israel och en palestinier med den gemensamma smärtan att ha förlorat familjemedlemmar i konflikten som nu informerade tillsammans om Sanning, Rättvisa, Försoning och Fred - känns mitt mantra igen? Jag frågade israelen - han talade bättre engelska - efteråt om framtiden, möjligheten till en fredlig samexistens. Hans svar var intressant. Han sa ungefär: "Var det någon som 1945 trodde att Tyskland och Frankrike, efter att på 70 år utkämpat tre blodiga krig, skulle kunna existera som fredliga samarbetspartners? Knappast. Vad ser vi nu? Vilka leder Europas ekonomiska, politiska och fredliga utveckling? På samma sätt MÅSTE jag tro att också dessa två galna folk - här talade han om irsaeler och palestinier - kan skapa en framtid tillsammans i samarbete, i gemensam vilja, utan förnedrande ockupation. Allt annat vore en katastrof och våra döda har dött förgäves".



Det mötet gjorde intryck på mig...

2012-01-07 @ 20:47:24
Postat av: bloggaren själv

En ytterligare kommentar av A-K Roth inkom den 12/1. Jag lägger inte ut den av det enda skälet att det nu är länge sedan inlägget publicerades. Jag tror en kommentar-dialog här hamnar under "läsarens horizont" eftersom flera andra inlägg i skilda saker tillkommit ovanför.

2012-01-13 @ 00:11:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0