blandat 23 feb

En dag utan en stencil är en förlorad dag!
Så sa Piteå-kyrkoherden Berglund runt 1980 i den tidsepok då alster från Gestetners dupliceringsmackapär rent allmänneligen ersatt skol- och ungdomstidens väldoftande och yrselframkallande spritstenciler.
I den andan spörjer jag:
Är en dag utan blogginlägg också en förlorad dag?

Skulle så vara har nästan halva veckan gått förlorad. Det var i måndags jag filosoferade senast och nu har torsdagskvällen infunnit sig i väntan på Hockeykväll på tvåan vilket leder till första delämnet i min tjugotredjefebruariblandning.

Vad är felet??
På media alltså?? Djurgården hit å Djurgården dit å upp å ner kring strecket å depp å intervju å analys å skak på huvvet å bekymrad blick å potentaten och hans moster i den ena sändningen efter den andra! Både TV och radio tjatar om lag i kris å hur ska det gå å vart tar det vägen å fram å tillbaka i en evig ältningsmaskin. Min maning är att man i stället för att tjafsa över ett misslyckat Stockholmslag basunerar ut vad hockeyn just nu faktiskt handlar om: Luleå rycker i toppen! Men så gör inte Fjollträskcentrerade mediaknuttar. Baaaad!!

Flaggdag!
Från och med idag – gissar jag – kommer den 23 februari att bli allmän flaggdag. Äntligen uppmärksammas min, min framlidne faders och min äldste sons namnsdag på ett adekvat sätt. Heder och tack till kronprinsessan med make som gett Torsten-dagen dess rätta efterlängtade glans. Grattis till tösen förresten. 

Homs och Kartago.
Den 23 februari blev denna dag också annorlundavis ett uppmärksammat datum å Lärdomens högborg på Nordkalotten alias Älvsby folkhögskola. Torsdagsgruppen samlades nämligen idag – liksom flera andra torsdagar. Det handlar om ett 40-tal pigga pensionärer som möts klockan 10-15 några torsdagar per termin med paus för lunch till någon form av föreläsningsförening. Idag var jag kontrakterad som förmiddagspratare. Programmet beskrev det förväntade med orden Stig Strömbergsson – om något aktuellt ämne. Klargörande! Eller?
Den syriska statskriminaliteten i Homs är aktuell så det fick bli mitt ena ämne om vilket jag egentligen inte vet mer än andra som har tillgång till samma medier som jag. Lite googlande och surfande på nätet innebar en påvverpåjnt om situationen, vad Alawiter är, deras tro, historia, ställning i samhället och en del annat. Syriens president och militär kommer från gruppen alawiter.
Efter bensträckningspaus runt 11 fortsatt påvverpåjntpratande utifrån annat gårdagsgooglande om dagens datum. Lite kort om namnet Torstens relativa ovanlighet för att sedan gå över till det namn som var kopplat till detta datum innan det blev en Torsten-dag. Det blev således ett föredrag i ungefär 40 minuter om Kyrkofäder* generellt och Tertullianus från Kartago speciellt. Den 23 februari var en Tertullianus-dag i den svenska almanackan innan 1901.
Kul att vara tvungen att läsa på!




*  Kyrkofäderna är bemärkta kyrkliga teologer som levde mellan år 100 och 800 – ungefär. De hålls mer aktuella bland Romerskkatolska och ortodoxa kristna än hos protestanter men är den gamla odelade kyrkans gemensamma lärare.

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

När jag läste din bloggartikel igår på morgonen tänkte jag : Aldrig får jag skriva om den nya prinsessan i min blogg . I min "smala blogg" där jag bara skriver om människorna i det heliga landet kommer aldrig någon prinsessa in. Men så fick vi veta hennes namn: "Valet tycks vittna om kronprinsessans intresse för freds och konfliktforskning " så det blev en artikel om Estelle i alla fall.

2012-02-25 @ 08:51:51
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Ann-Katrin Roth

Ja, grattis till tösabiten Estelle! Skam på Herman Lindqvist som hånar namnet. Vad ska alla de andra c:a tusen tösabitarna som redan heter Estelle tycka? Från latinet Stella, stjärna.



Egon, din länk till Ulf Bjereld visar intressanta kommentarer från 2008. :)



Estelle Bernadottes ideella engagemang ska hyllas, likaså Folke Bernadottes gärning i att rädda skandinavier plus några fler med de vita bussarna. Lite mer info från Forum för Levande Historia, sid. 16-17:



www.levandehistoria.se/files/Skriftserie%209.pdf



2012-02-25 @ 19:49:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0