regeringsspänningar

Sverige leds av en demokratiskt vald regering bestående av fyra partier. De har kommit överens om att jobba tillsammans. Ibland gnisslar det och man kan se att partierna drar åt olika håll i olika frågor. Oppositionen i landet består av tre partier som gick till senaste valet tillsammans men nu agerar självständigt. Gissningsvis behöver de sluta sig någotsånär samman inför nästa val. Samma fenomen uppkommer då också på den kanten i det att samsynen ibland kan gnissla något. Detta kan vi se hemma i Svedala men våra ”spänningar” verkar ändå vara en mild västanfläkt jämfört med regeringskoalitioner på andra håll i världen.

I en icke publicerad kommentar till ett tidigare inlägg – jag hade satt streck i den debatten – uppmanades jag att för att följa vad som sker i Mellanöstern inte enbart läsa oppositionstidningen Haaretz utan också till exempel den mer regeringstrogna Jerusalem Post. Från och till brukar jag göra det men på anmodan har det nog nu blivit lite oftare än förr – sex gånger i veckan typ Haaretz-frekvens i stället för kanske två.

En nyhetsartikel idag väckte mitt intresse. I sanning skall sägas att jag inte fattar alla detaljer och framför allt säger alla nämnda namn mig inte alltid något. Jag valde att ändå översätta den och publicera min översättning här för att ge dig, ädle Bloggläsius, ett hum om hur det kan stå till i en regeringskoalition som med förlov sagt verkar ha det rörig. Lite stillsamt undrar man om den regering som säger att man vilken dag som helst vill förhandla om fred med palestinierna är förhandlingsduglig. Dessutom är det val i Israel nästa ås så förpostfäktningarna kan nog anses börja nu – i alla fall i ting där man vill profilera sig.

På dem palestinska sidan är man ju förresten inte heller ense. Många där – förutom Hamas – menar att Abbas kryper för ockupationsmakten och motsatte sig ett brev till Nethanyahu för någon vecka sedan. Det berättar en annan Post-artikel.

Den översatta artikeln – via Google och min bearbetning – ger en inblick i situationen. Undrar läsaren vad jag tycker så tycker jag att man inte skall uppföra israeliska bosättningar i omstridda områden över huvud taget och definitivt inte på mark andra äger. I det sista är jag överens med Israels Högsta domstol.

Läs och begrunda.
Eller låt bli om saken inte intresserar dig – men då borde du få en snigel i ögat.


Högerministrar samlar sig mot Barak när det gäller bosättningar

Inför säkerhetskabinettets möte ansluter sig Gilad Erdan till kritikerkören mot försvarsministeriets direktiv att riva utposten Ulpana. 

Miljöskyddsminister Gilad Erdan (Likud) begärde på söndagen att försvarsminister Ehud Baraks auktoritet över bosättningar på Västbanken skulle tas från honom och överföras till ett ministerutskott.
Erdan kommentar anslöt sig till en växande kör av ilska mot Barak på grund av regeringens plan att riva 30 hem i Ulpana, en utpost i anslutning till bosättningen Beit El.
Före påsk sa premiärministern att han skulle be riksåklagaren Yehuda Weinstein hitta en lösning som skulle förhindra den rivning av 30 lägenheter i Ulpana som beordrats av Högsta domstolen och bekräftats av försvarsdepartementet.
Ministrarna har uppmanat Netanyahu att stödja en lagstiftning som retroaktivt under vissa omständigheter legaliserar utposter på privat palestinsk egendom, sådana som Ulpana.
I Israels Radio sade Erdan att han trodde Baraks instruktioner att förstöra hem som byggts på palestinsk egendom inte var i enlighet med premiärminister Benjamin Netanyahus synpunkter.
Erdan ansluter sig till en växande kör av Likudstämmor som talar mot Barak. Vice premiär-minister Moshe Ya'alon (Likud) sade på lördagen att försvarsministern har använt onödigt våld för att evakuera bosättare, för att "se till att vänstern förstår vem dess ledare är" och för att Baraks Självständighetsparti ska kunna passera 2-procenttröskeln för att komma in i Knesset i nästa val.
"Det finns inget sätt att Ulpana kommer att evakueras under denna regering". Ledaren för partiet Habayit Hayehudit och ministern för vetenskap och teknik Daniel Herschkowitz sade i söndags. "Om vi inte lyckas stoppa vräkningen kommer frågan bryta upp koalitionen och leda till nyval."

Vänsterledare slår under tiden mot högern. Meretz säger att den regering som inte tar hänsyn till Högsta domstolen utan stöder rån bör upplösas.
"Det är omöjligt att än en gång, som det var med huset i Hebron, att när det gäller hilltops-utposten Ulpana ledande ministrar öppet ropar på en revolt mot rättsstaten" sa Meretz ordförande Knessetledamoten Zehava Gal-On, med hänvisning till regeringens beställda av-hysning av en judisk familj från ett hem i mitten av en palestinsk stadsdel tidigare denna månad.
"En regering som vill ignorera lagen och stödja rån bör upplösas", sade hon.
Gal-On uppmanade riksåklagaren att "bryta sin tystnad", och förbjuda ministrar att visa förakt för domstolen och ignorera dess avgöranden.
På lördagen svarade Baraks kontor Ya'alons skäggisar* med att säga att vice premiärministern har fått ett allvarligt fall av "Feiglinism", en hänvisning till Feiglins Manhigut Yehudit**.
"Feiglinism är inte bra för landet, dess säkerhet, dess framtid, eller för allmänheten" replikerade Barak spydigt. "Jag hoppas, för allmänhetens skull, att Feiglinism inte smittar."

Ya'alon varnade också för att koalitionen skulle falla isär om regeringen genomförde sitt löfte att riva de 30 hemmen i Ulpana.
Han var bland de ministrar som under helgen starkt talade till förmån för utposten. Transportminister Yisrael Katz (Likud) besökte familjerna där på fredag morgon.
Kultur-och idrottsminister Limor Livnat samt Knessetledamöterna Ofir Akunis, Ze'ev Elkin, Tzipi Hotovely, Miri Regev, Danny Danon, Yariv Levin, Carmel Shama-Hacohen och Tzion Pinyan – alla från Likud – väntas delta i ett möte i Ulpana på söndag kväll tillsammans med hundratals ledamöter i Likuds centrala kommitté.
Söndagens evenemang organiserades av Ulpana-områdets innevånares aktionsgrupp – som inkluderar Harel Kohen, en assistent för nationell unionens ordförande Ya'acov Katz – så väl som Moshe Feiglins Manhigut Yehudit grupp och National Camp i Likud.
Likudkällor uppgav att andra ministrar hade planerat att närvara vid evenemanget men inte kunde. Premiärminister Benjamin Netanyahu kallade till ett säkerhetskabinettsmöte samma tid, ett drag som av vissa ses som ett försök att sänka händelsens profil.



*  Här är jag osäker på översättningen av artikelns ord barbs. Google föreslog hullingar men också synonymen skägg.
**  Wikipedia ger information om Feiglin och Manhigut Yehudit.


Kommentarer
Postat av: BR

Jag följer regelbundet både J.Post och Ynet news och ibland Haaretz.

Ändå har jag ännu inte fått något bra grepp om israelisk inrikespolitik med alla osannolika partikombinationet och varannandagsuttalanden av ledande politiker.

Men det är spänning och levande demokrati i Israel och man skall komma ihåg att det hålls regelbundna val i landet, till skillnad från hos grannarna.



Du har förresten gjort en bra översättning Stig genom att du har bearbetat Google och inte bara plankat rakt av som en annan kristen bloggare, med ibland ganska dråpliga resultat.



/BR

2012-04-23 @ 22:06:59
Postat av: bloggaren själv

Tack för omdömet om översättningen. Det är inte alltid lätt att "få till det" på svenska så som jag (miss)uppfattar att den engelska versionen menar. Samtidigt är det ju stimulerande och en god språkövning.

Situationen är i verklig mening "råddig" med särmeningar inom palestinska myndigheten, val i Israel nästa år och - något jag tror också är en viktig faktor - val i USA senare i år. Ingen verkar på allvar just nu ha någon att förhandla med...

2012-04-24 @ 08:45:14
Postat av: Ann-Katrin Roth

Det är inte utan att man finner lite humor av och till i eländet. Benämningen barbs ("skäggisar") fick mig att minnas mina svenska historielektioner om hattar och mössor.



"...Lite stillsamt undrar man om den regering som säger att man vilken dag som helst vill förhandla om fred med palestinierna är förhandlingsduglig..."



Ja, man kan undra, men det har gått med andra liknande regeringar, fred med Egypten och Jordanien, där det fanns fredspartners. Om PM behöver man inte undra. De har visat att de inte vill, kan eller vågar sätta sig ner och villkorslöst föhandla fram kompromisser. Man har satt kärran framför hästen. Om villkor ska sättas innan förhandlingar borde naturligtvis det att terrorgrupperna avväpnas vara ett givet, enligt alla tidigare fördrag. Men vilka törs ge sig in på det området?

2012-04-24 @ 13:57:21
Postat av: Guardian

Som tidigare sagt - i Israel sitter Sverigedemokraterna med i varje regeringsbildning...

2012-04-26 @ 23:59:35
URL: http://palestina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0