situationen på marken

Under den vecka som kommer kommer det att hända saker i New York. Många i Sveige kanske tänker – en del hoppas nog också – att det inte har någon betydelse. Jag tror att det hela är av avgörande vikt och tycker därför saken är värd att visas för denna min bloggs begåvade och trägna läsekrets.

I mitt förrförra inlägget skrev Gideon Levy:
Sanningen är att palestinierna bara har tre alternativ, inte fyra:
1.     att kapitulera villkorslöst och fortsätta att leva under israelisk ockupation...,
2.     att starta en tredje intifada eller
3.     att mobilisera hela världen för sin sak...

Ett fjärde alternativ vore naturligtvis att i ett Mellanöstern som förändras inte göra något alls. Jag får på känn att det är vad Israels regering och USA egentligen skulle föredra. Hade Nethanyahu velat förhandla hade han ju slutat succesivt förändra ”situationen på marken” genom att tillmötesgå palestiniernas villkor för förhandlingar: frysa byggnationerna på ockuperad mark i 90 dagar. Hade USA velat hade man kunnat pressa Israel att göra så. Palestiniernas villkor för att förhandla är som sagt ett byggstopp i 90 dagar, inte mer. Så kan förhandlingarna komma igång kring flera frågor av marigt slag - men i alla fall igång.
Palestinierna tog det tredje alternativet ovan. Det är enligt Levy är det det minst onda också ur Israels perspektiv. Att vädja till FN om medlemskap och till andra länder om erkännande är deras sätt att söka förändra ”situationen på marken” – helt igenom fredligt och folkrättsligt.

I dagens ledare i den israeliska tidningen Haaretz ges en alternativ linje till Nethanyahu-regeringens hållning. Dessutom ges intressant information om vad den palestinske presidenten sagt till sitt folk. På engelska kan ledaren läsas här. Jag körde texten genom Google och putsade resultatet något.


ISRAEL HAR FORTFARANDE EM PALESTINSK PARTNER FÖR FRED

Abbas deklarerar att ett accepterande av resolutionen i FN inte kommer att ersätta förhandlingar med Israel om kärnfrågorna i ett slutligt fredsavtal.

I en tid när högre tjänstemän i Israel tävlar med varandra i att komma på bestraffande åtgärder som kan riktas mot palestinierna för att de söker ett FN-erkännande eller när tjänstemän sprider skräck bland den israeliska allmänheten över risken för nya fientliga handlingar av palestinier, har en röst för fred och försoning utgått från Ramallah. Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas stod denna fredag i sitt tal till nationen, där han meddelade sitt beslut att begära att FN: s säkerhetsråd erkänner en palestinsk stat, fast mot uppmaningar till våld och fortsatte att hålla sig till en tvåstatslösning baserad på den stillestångslinjen av den 4 juni 1967.

Abbas förklarade att ett godtagandet av en sådan resolution från FN:s sida inte skulle ersätta förhandlingar med Israel om kärnfrågorna i ett slutligt fredsavtal. I ett försök att sänka förväntningarna och att stilla lågorna var han noga med att berätta för sitt folk att de inte bör förvänta sig att omröstningen i New York skulle åstadkomma oberoende.

Abbas uttalanden var också riktat till israeler för vilka Israels framtid som en blomstrande, trygg, judisk, demokratisk stat ligger varmt om hjärtat. På fredag kväll fick de se en strategisk palestinsk partner, kanske den sista av, som modigt förklarade att ingen kan upphäva Israels legitimitet eller isolera landet. Abbas, vars förslag om att återuppta arbetet i trepartskommittén för att förebygga hets klingat för döva öron i premiärminister Benjamin Netanyahus kontor, drog en skarp skiljelinje mellan Israels legitimitet å ena sidan och å andra sidan bristen på legitimitet i den israeliska regeringens politik i allt som rör utvidgningen av bosättningarna på Västbanken och byggandet i östra Jerusalem.

Det vore rimligt att anta att säkerhetsstyrkorna i Israel och den palestinska myndigheten skall kunna handskas med våldsamma demonstrationer i territorierna. Abbas betonade att den palestinska myndigheten fungerar inom ramen för den Palestinska befrielseorganisationen som är det palestinska folkets högsta myndighet och den part som ingått avtal med Israel.

Nyckeln till vägen till fred finns fortfarande i Netanyahus händer. Inför den officiella palestinska begäran till FN borde premiärminister Netanyahu vända sin retorik av hot till ett diplomatiskt initiativ som skulle omfatta de dramatiska förändringar som Mellanöstern genomgår. Inget tal från hans sida (i FN – mitt förtydligande) kommer att lindra den växande faran för regional konfrontation och Israels internationella isolering.


Kommentarer
Postat av: A-K Roth

Gideon Levy lider kanske av dålig fantasi (selektivt, andra gånger har hans fantasi flödat) eller har för låga förväntningar plus att han tror sig sitta på Sanningen. Hübris!:"...Sanningen är att palestinierna bara har tre alternativ, inte fyra:

1. att kapitulera villkorslöst och fortsätta att leva under israelisk ockupation...,

2. att starta en tredje intifada eller

3. att mobilisera hela världen för sin sak..."Det fjärde skulle vara att inte göra nånting alls. I stället kunde Levy ha föreslagit detta:4. Avväpna terrorgrupperna, visa israelerna och omvärlden att palestinierna inte tolererar terrorgrupperna och uppviglingen (uppkallandet av torg och sportevanemang efter terroristet) och sedan sätta sig ner och förhandla villkorslöst.Läs "Israel vill förhandla" från israeliska ambassadens blogg:http://israelidag.se/Var det här kort nog eller bröt det kanske mot nåt annat?

2011-09-19 @ 23:22:05
Postat av: bloggaren själv

Jag tror nog att Gideon Levy har bättre koll på situationen än A-K Roth och jag själv- Han anser nog också att tanken op att inte förhandla på drund av att det finns olika namn i stadsplanen är att sila mygg och svälja kameler - vore som om Ryssland inte skulle vilja ha med Sverige att göra bara för att det står en ataty av Karl XII i Stockholm och an kan köpa Narvavägen i Monopol. Gissar att det finns en Poltava-gata någonstans i Moskva.

Men annars var inte kommentaren för lång...

2011-09-20 @ 14:26:34
Postat av: Guardian

Välfunnet med Narvavägen och statyn av Karl XII...By the way, så kryllar det av gator uppkallade efter judiska terrorister i Israel.

I bland är gatorna till och med placerade i områden som domineras av palestinier...

2011-09-21 @ 19:45:15
URL: http://palestina.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0