medialized

Vem säger av vilken anledning något om vad till vilka för att nå vad?
är den sammansatta frågan man bör ha malande i huvudet när man tar in information. 

  • Vem är det som säger något?
  • Varför, av vilken anledning, sägs det?
  • Vad av allt som finns att säga sägs?
  • Vilka är det som sägs riktat till?
  • Vilka effekter önskas det sagda få?

Frågor av denna typ är viktiga i alla möjliga sammanhang. Kallas källkritik. Behövs vare sig det handlar om att genom media ta del av nyheter, läsa böcker och artiklar, ta emot skvaller, analysera Bibeltext eller kolla i bloggar. Analysfrågorna är viktiga så att man fattar rätt och inte går på nitar.

Hur proffsigt mediafolk kan – om de vill – modifiera och tillrättalägga saker och ting fick jag en tydlig inblick i ikväll i halvtimmesprogrammet Medialized i svt1 kl 22.00. Och vilka dilemman de möter både vad gäller det man vill rapportera om och reaktioner och önskemål hos dem man rapporterar för. Utbildningsredaktionen ligger bakom programmet vilket åtminstone borgar för att det kommer att finnas tillgängligt på nätet. Ikväll var det det första i en serie av sju och handlade om rapporteringen från södra Israel och Gaza. På nätet finns det här.


Kommentarer
Postat av: Guardian

Det hade jag missat -Tack å bock för länken!

2011-11-08 @ 18:56:34
URL: http://palestina.blogspot.com
Postat av: AL

Utmärkt post.

Finns en kortare sammanfattning av källkritik: "vem säger vad till vem, när och i vilket sammanhang?"Jag vill samtidigt ge en eloge till Stig Strömbergsson för hans öppna blogg med ett högt tak. Det finns andra kristna bloggare som ropar på censur, eller själva utövar sådan när argumenten tryter

2011-11-11 @ 08:41:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0