50 år med tv

Sannolikt kommer det jag nu skriver inte att vara klart för publicering före midnatt. Det betyder att inlägget inte kommer på den 23 november som det borde, men det är inget att göra något åt. TV-tittande denna kväll tog för mycket tid*.

För 50 år sedan startades TV-sändningar i Norrbotten i och med att Älvsbysändaren slogs igång. En kanal svartvitt material ca 6 timmar varje kväll. Barnprogrammen i radions P1 fick en ersättning.

Jag hade sett TV innan – faktiskt. Julen 1960 firades hos moster och morbror och kusiner i Skellefteåhamn och det blev första gången jag såg film i ett vanligt vardagsrum – en stund. Året efteråt blev det det nordligaste länets tur – erkannerligen bara 4-kantsområdets.

Just då betydde det inte så mycket men sett med perspektiv går det nog inte att överskatta den betydelse som den nya informationsförmendlingen fick. Till att börja med var det städad så kallad Public Service vilket innebar en balans mellan relativt neutrala sakliga nyheter, information, kultur, sport osv. Gradvis växte det med ett par kanaler till både i radio och TV för att för några år sedan genom digitaliseringen formligen explodera till en mängd alternativ med i sanning blandad kvalitet. Likaväl som man nu kan se sakliga och vinklade nyheter hela tiden från hela världen är det möjligt att fylla hela dygnet med allmänbildande program specialiserade på historia eller natur alternativt en inbillad verklighet som skapas av serier, Big brother eller andra blajprodukter från den amerikanska propagandaapparaten Hollywood.

Var det bättre innan?

Jag tycker inte det. Men jag tror inte folk var dummare då. Eller mindre allmänbildade. Den mängd information som nu finns tillgänglig är en enorm tillgång men samtidigt kan den paradoxalt nog leda till att man väljer att inte veta något alls.
* Big bang theory 18.30 i 5-an, Nyheter 19.00 i kanal 4, Den andra jorden 20.10 i en Sci.fi-kanal, sista avsnittet av Bron 21.00 i svt1 följt av den nya serien Homeland direkt efteråt i samma kanal. Puh!!

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

TV:s intåg i hemmen förändrade mycket av det sociala livet. De första i min hemby som skaffade TV fick många gäster som ville titta på det nya mediet, tills man själv hade skaffat sig en. Sen satt alla hemma hos sig själva. Frikyrkans folk var sena med att skaffa det nya mediet ansågs syndigt.

2011-11-24 @ 07:00:26
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0