långt liv krävs
I DGB* stod det – fritt ur minnet utifrån gamla översättningen – att vårt liv varar sjuttio år eller åttio år om det bliver långt... Kanske kan modern medicin pocka på tillägget nittio år.
70 år gånger 365 dagar + några till blir inemot 25600 dagar. 80 år blir över 29200 dagar och på 90 år blir det mer än 33000. Minns dessa siffror.
Idag var det Folkhögskolans dag vid Älvsby folkhögskola. Det innebär öppet hus med diverse olika aktiviteter och en massa folk. Största dragplåstret i sammanhanget är löpartävlingen Älvsbyn runt – en stafett på 3-2-5-3-2 km lubbning i samhället. Närmare 40 lag deltog allt från elitlag över företag och arbetsgemenskaper till föreningar och mer eller mindre glatt utpumpade motionärer. Skidlinjernas elever går gymnasieskolan men har sin elitträning i skidåkning och skidorientering på skolan placerade sig hyfsat. Skolans personal ställde också upp med ett lag som ingalunda kom sist och vars fjärde löpare strax efter växling kan betittas härinvid.
Skolans FairTrade-butik höll givetvis öppet. Där kan rättvist framställda ätliga och drickbara likväl som icke ätliga eller drickbara** produkter inhandlas i solidaritet med folk i andra länder. Skolans Volontärlinje är basen för den förening som driver butiken.
Eleverna i IVIK hade bakat och sålde fika till förmån för skolans solidaritetsprojekt AIRA sjukhus i Etiopien. IVIK är invandrarungdomar – en del av dem asylsökande – som läser svenska och en del andra ämnen. Älvsby gymnasium hade till för ett par år sedan ingen sådan stödverksamhet men då folkhögskolan uppfattade försummelsen och utvecklade arbetet fick man kommunens uppdrag att åtgärda bristen. De eleverna kom dock inte med på bild.
Inte heller fastnade några ur Bas på bild fast de hjälpte till i matsalen. Bas är gymnasiets IV-program som folkhögskolan genomför på entreprenad för att streck och ig i grundskolebetygen skall kunna bli åtminstone g – och g kunna bli bli vg.
Vad det verkar kommer dessa två sistnämnda grupper nästa läsår att flyttas över respektive tillbaka och genomföras av den kommunala skolan. Om detta, motiven för det och tänkbara följder av det, har jag många åsikter som faller utanför ramen för detta inlägg. Men jag morrar!
Möbellinjen hade utställning i annan lokal, Körkort fanns med lite överallt. Svenska kyrkans grundkurs på ½ fart fanns inte på skolan och kunde inte medverka under dagen – de kommer in i morgon.
En del elever på Allmänna linjen passade på att plugga när de nu hade fått en skoldag förflyttad till en lördag. De kunde i den vevan, störda i sitt tänkande och sina djupa funderingar kring EU, berätta för nyfikna hur det är att läsa på folkhögskola.
Sedan segrare i löpartävlingen korats blev det utlottning av priser bland deltagarna och den förväntansfulla hopen fyllde skolans gymnastikhall. I det lottandet deltog inte jag men väl i ett annat om vilket resten av mitt skriveri nu handlar.
Skolans Ungdomslinje – grabbar som jobbar praktiskt och lär sig saker den vägen – hade fixat ett lotteri till förmån för den investeringspott som FairTrade-butiken behöver. Jag köpte av de tvåhundra lotterna fick lott nummer ett. Det har aldrig hänt förr i hela mitt liv att jag i ett lotteri fått lott nummer ett. Chansen för det är ju 1 på 200!*** Bara det kändes som en vinst.
Så blev det dragning och den första vinsten – en handgjord kniv – gick till lottnummer ett.
Det var min lott! Vad är chansen för det? 1 på 200 igen!
Den sammanlagda sannolikheten för hela denna kombination blir vad jag fattat 1 på 200 gånger 200 vilket blir 1 på 40000! Det händer minsann inte en person varje dag. Statistiskt sett måste man ju faktiskt leva 40000 dagar för att det skall ske – alltså ungefär 109½ år.
Det ni!!
PS: Till allt detta kan nämnas att i en del av skolan veckoslutshuserade och lektionade knappt 40 konfirmander från Piteå församling. Så nog var stugan full! DS.
* Alltså Bibeln.
** Med icke ätliga och drickbara produkter menar jag smycken, prydnadssaker etc.
*** Eller om man vill 1 på 40 då jag faktiskt köpte 5 lotter. Men det blir mer dramatiskt om man tänker 1 på 200.
Sedan stafetten flyttades till ÄFHS har intresset och deltagarantalet ökat. Bra samverkan! Vårt lag hade bästa tiden någonsin (i sin nuvarande sträckning), må vara med "inhyrd" underentreprenör på två sträckor.
Förra kommentaren kom inte in? Vi fick i alla fall bästa tid någonsin på Älvsbyn Runt stafetten, i denna tappning. Den har varit en halvmara tidigare och höll sakta på att dö ut. Flyttad till ÄFHS för några år sedan, har den fått nytt liv, däremot inte återuppstått, eftersom den bara var halvdöd. Samarbete bär frukt!
När jag loggade in på den funktion i vilken man publicerar och redigerar bloggen blev jag informerat om nåt strul med funktionen under helgen. Eventuella inlägg ock kommentarer har inte kommit in som de skulle. Jag har inte skrivit nåt men sedan ”långt liv krävs” så nåt sånt har inte ramlat bort men ett par kommentarer har förblivit osynliga. Signaturen ”Kyrkvärd på språng” som lubbade i stafetten skrev:
”Sedan stafetten flyttades till ÄFHS har intresset och deltagarantalet ökat. Bra samverkan! Vårt lag hade bästa tiden någonsin (i sin nuvarande sträckning), må vara med "inhyrd" underentreprenör på två sträckor.”
”Förra kommentaren kom inte in? Vi fick i alla fall bästa tid någonsin på Älvsbyn Runt stafetten, i denna tappning. Den har varit en halvmara tidigare och höll sakta på att dö ut. Flyttad till ÄFHS för några år sedan, har den fått nytt liv, däremot inte återuppstått, eftersom den bara var halvdöd. Samarbete bär frukt!”
Måste bara kommentera möbellinjens utställning! Ett numer traditionellt inslag under våren. Trevligt, och vilka fina möbler man visar upp!