integration



Nu är det fredag eftermiddag och jag är till sist hemma efter en skapligt välmatad vecka. Om någon timme bär det iväg igen men då handlar det inte om något mer arbetsrelaterat än en personalfest. Vi jobbar inte – eller förväntas inte jobba – men det är jobbarkompisarna jag skall umgås med över en bit mat och en och annan pilsner samt säkerligen någon form av förnöjelse.

Jag var till Kalix tidigare i veckan – förbikörande omnämnt i onsdags. Uppgiften där vad att hålla ett föredrag om Bibeln, dess tillkomst, enhet och röda tråd(ar). Tjugofem personer var på plats för de cirka 45 minuter som programmet skulle ta – sedan kaffe, snack och andakt. Bibeln på 45 minuter är inte enkelt. Finns ju så mycket att säga. Tempot blev därför ganska högt – särskilt med tanke på att den Kalixdialekt de flesta åhörare använder sig av dagligen minsann inte är känd som turbotungeintensiv. Det är ju iii Kaaaliiix maan taalaar såå saakta att personer med rötterna där inte kan bli radio- eller TV-kommantatorer till andra idrotter än schack eller travtävlingar för fjärilslarver. Miljöpartiets just avgångne språkrör Peter Eriksson är från Kalix. Inte vet jag om han egentligen fått så mycket sagt i riksdagen men jag gissar att protokollen nog säger att han haft ganska mycket talartid.

Igår torsdag var det så friluftsdag med en massa trevliga aktiviteter på Selholmen – Älvsbyn gamla festplats*. Sedan jag redigerat 90-talet bilder från evenemanget kan jag inte annat än slås av vilken verksam integrerande miljö en folkhögskola utgör. Här menar jag integration av födda svenskar (som till exempel jag) och nya hitflyttade eller hitflydda landsmän/kvinnor (in spe). Jag har bilder av ”lag” om 6-7 personer som tillsammans kommer från 5-6 länder – och alla dessa jobbar, skrattar, hjälps åt. Både förbrödring och försystring av gediget slag. I andra studiemiljöer – högstadium och gymnasieskola – fungerar detta enligt min mening sämre då fördelningen tidigare och nyare svenskar där blir annorlunda. Utbildningen kan nog fungera likvärdigt men som integrations- och kompisfaktor blir en folkhögskolemilj svårslagen**.

Väl hemma vittjade jag brevlådan och fann bokpresentationsfoldern från bokklubben Clio. Köp- och läsklådan tilltog och vad det lider kommer notiser om sådant under kategorien Predikaren 12:12.


* Det är verkligen frågan om gammal festplats. Organiserade logdanser eller annat har inte gått av stapeln under alla de år vi bebott orten. Spontana ungdomsfyllefester har dock gått av stapeln efter 1978, den tid jag kan överblicka.
** Bilden visar dock inte denna integration. Den är i stället ett utsnitt av lärarlagets framfart – onödigt homogent ursvenskt.

Kommentarer
Postat av: Dessa mina minsta bröder

Kul att bli häcklad , själv är jag uppvuxen i Kalix

Men Peter Eriksson, är född i Tranås. Han är uppvuxen i Strängnäs. Däremot är Journalisten K-G Bergström, och uppväxt i Ryssbält i Kalix kommun, och han hinner nog säga det han ska under en nyhetssändning.

2011-05-28 @ 07:43:58
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0