saktaläst svårläst bok 2
I mitt senaste inlägg i kategorin Predikaren 12:12 berättade jag för dig, noble Bloggläsius, om en bok som tog lång tid att läsa. Nu har jag läst en bok till om vilken samma sak kan sägas: Också den var ...ingen lek eftersom både sakerna som behandlades och språket inte var av det enklaste slaget. Gissningsvis får den sig en ordentlig omläsning vad det lider och då med penna och linjal systematiskt i handen.
Denna gång handlar det om A Promised Land, a Perilous Journey – Theological Perspectives on Migration redigerad av Daniel G Groody och Gioacchino Campese. Den är en antologi som består av 17 olika kapitel av lika många författare – alla romersk-katolska teologer. Det är alltså med förordet inräknat egentligen 1½ dussin smärre böcker i ett band om drygt 300 sidor. Jag fann den tänkvärd, arbetsam men framför allt nödvändigt att trycka sig igenom i en tid när en allt gapigare främlingsfientlighet trycker fram sina trynen och de gamla företrädarna för frihet, liberalism och solidaritet mer och mer ser invandring och människors rörlighet som ett problem – och stängda gränser, utvisning och assimilering som lösningen.
Låter man Google översätta den presentationstext men hittar här och sedan putsar till svenskan kommer man fram till följande innehållsdeklaration som jag tycker är bra:
En kristen teologisk tolkning av hur ”verkligheten ser ut vid gränsen” är ett eftersatt område i studierna av migration och invandring. I detta är det främsta bidraget från ”A Promised Land, A Perilous Journey" dess fokus på de teologiska dimensionerna av migrationen, till att börja med med invandrarens mänsklighet, att han är ett Guds barn och en Guds avbild. Författarna i denna samling aktualiserar globaliseringens egenskap är att inte enbart innebära att varor och idéer utan även människor är i rörelse. När människor passerar geografiska gränser ställs kristna, och alla medborgare, inför flera val: nationell säkerhet eller mänsklig otrygghet; suveräna nationella rättigheter eller mänskliga rättigheter; medborgarskap eller lärjungaskap. Med dessa över-gripande dimensioner i åtanke, fokuserar uppsatserna i boken på den speciella situationen som invandring över gränsen mellan USA och Mexiko innebär. Bidragsgivarna är forskare samt pastorer och lekmän som deltar biståndsarbete kopplat till den invandringen.
Boken skall alltså vad det lider läsas om på ett än mer fokuserat sätt – men inte just nu då annat ligger i min läshög. Jag rekommenderar den varmt då ett ingående inträngande i en speciell situation – den befästa gränsen mellan USA och Mexiko och de människor som varje dag lider, dör, korsfästs där – också kastar ljus över andra okristliga människofientliga skiljelinjer och murar, inte minst de som finns i våra egna hjärtan.
Vill man se mer i detalj vad den innehåller går det att bläddra här.