låt flottiljen vara!

Detta inlägg är av det slag som delar min läsekrets i sub-grupper.

En del tycker att det enbart är tröttande
när jag påminner om vad som sker i relationen Israel-Palestina. Frågan är så komplicerad och har så många bottnar, aktörer osv att många undviker att fördjupa sig i den. Tilläggstanken Det finns ju så mycket annat elände i världen! kan förstärka den mättnaden.

Andra blir arga när jag låter blogginlägg handla om Israel-Palestina. Någon eller några blir typ skitförbannade och anklagar mig för både det ena och det tredje. I stor del är ju detta att skjuta budbäraren när budskapet inte passar – jag brukar ju mestadels bara förmedla israeliskt material i översättning.

Några blir glada och finner mina tankar och artiklar ur exempelvis Haaretz upplysande och intressanta.

Längre ner i detta inlägg finns min översättning av dagens ledare i tidningen Haaretz. Vill man läsa den i den engelska jag malde genom Google och sedan knådade till kan man klicka här.

Innan dess dock tre icke lika seriösa alldagligheter av helt annat slag.

1: Billigt toapapper är skit!!
Någon annan än vi två som regelmässigt ansvarar för inköpen till hushållet insåg för en tid sedan behovet av att komplettera dasspapperslagret och handlade billigt. Sicket bedrägeri! Så irriterande! Varenda gång visar sig hållfastheten minimal och man sitter där med fingr… – här kan läsaren själv fylla i de ord som brukar beteckna total overksamhet och som om präster uttalar dem kan rendera anmälan till sydsvenskt Domkapitel.

2: Bättre jordmån!
Det är vad som nu pågår i blomrabatter och liknande installationer. Ny matjord är inhandlad och den gamla skall grävas undan enär den inte är näringsrik nog – eller ger näring åt oönskad växtlighet. Helt steril kan den gamla jorden inte vara då vi under grävandet fann maskar som om man agnade med dem skull få vilken firre som helts att ta sig en rejäl funderare på vem som egentligen innehar vilken position i näringskedjan.

3: Är 500 en god affär?
Klockan 10.00 i morse hade jag tid för besiktning hos tandläkaren - se bilden. 5 i 10 var jag där, fick komma in direkt och 4 över var allt klappat, klart, färdigt och betalt. Inga hål, inget tjafs. Att konstatera detta ingenting kostade 500 spänn och märkligt nog känns det som en god affär.

När jag nu underhållit läsekretsen med dessa triviala alldagligheter kan de nu fortsätta läsandet också av dagens allvarlighet - dagens ledare i Haaretz:


LÅT FLOTTILEN VARA
Det verkar som om Israel, även sedan ett år gått sedan första flottiljfiaskot, bara har lärt sig en lektion: den militära.

Israel uppfattar ordet "flottilj" som en krigsförklaring. Så är fallet med den senaste flottiljen nu på väg till Gaza, liksom det var med den som avseglade från Turkiet i maj 2010. I instabila relationer med Turkiet känner Israel fortfarande av konsekvenserna av sin dödliga räd mot den konvojen.

Den senaste flottiljen, som redan har påbörjat sin resa mot Gazaremsan och väntas nå stränderna på torsdag, kommer att tydligt vara långt större än den tidigare. Den kommer att omfatta ungefär ett dussin fartyg med cirka 500 aktivister ombord, till detta mat och medicin man menar vara ett humanitärt bistånd till Gazaborna.

Vid första anblicken verkar det inte finnas praktiska skäl att skicka biståndet på detta sätt, då Israel i kölvattnet av 2010 års flottilj tvingades lyfta många av de restriktioner man hade infört som en del av sin brutala blockad. Till detta har nu Egypten beslutat att öppna Rafah för civila. Dessutom har Israel erbjudit sig att förmedla biståndet vidare till Gaza bara inte fartygen söker hamn där.

I bästa fall är flottiljen bidrag för att lyfta blockaden symbolisk, i det att man påminner världen om att Israels stängningspolitik fortfarande delvis är verksam, och att befolkningen i Gaza fortfarande är under ockupation. Men nu tillmäter den israeliska regeringen symboler mycket större betydelse än vad man ger åt klok politik. Regeringen verkar vara lika rädd för flottiljen som om den vore den ett angrepp av en väpnad eskader. Man förbereder sig för att hindra fartygen att nå Gazas kust som om man var redo att slåss med en fiende som vill inkräkta på israelisk suveränitet.

Det verkar som om Israel, även sedan ett år gått sedan första flottiljfiaskot, bara har lärt sig en lektion: den militära. Som om bättre militär förberedelse och utbildning för speciella scenarier är det som kommer att rädda Israels ära. Landet är inte villigt att avstå från en maktdemonstration och kommer utan tvekan på så sätt bidra till att flottiljens betydelse blåses upp.

Samtidigt som man nu söker hitta vägar till försoning med Turkiet gjorde Israel klokt i att undvika att på nya sätt komma i konflikt med länder vilkas aktivister kommer att vara på Gaza-fartygen. Ett mindre räddhågat land skulle ha erbjudit sig att till och med eskortera flottiljen till Gazas kust.

Av Israel begära vi åtminstone att man inte återigen äventyrar landets position i världen utan låter flottiljen nå fram till Gazaremsan.


Kommentarer
Postat av: Ann-Katrin Roth

Hej Stig!



Menar detta uppriktigt, som vanligt. Jag vet att du bara ger oss artikeln i Haaretz utan kommentar om du håller med eller inte.



I motsats till Haaretz tror jag Israel har lärt. De lärde sig naturligtvis att det fanns personer ombord en av båtarna som använde dödligt våld och att personer ville dö martyrdöden och strida för jihad. Men Haaretz kan ha en poäng, om att Israel kan ha varit räddhågset om somligt.



Om det inte hade handlat om så uppenbart fanatiskt politiserande, något man ser bland den svenska kändisskaran och andra, hade det inte varit så upprörande för oss som anser att det gynnar Hamas politiskt eller att aktivisterna helt ser bort från terrorismen. Men det finns personer inom Ship to Gaza-rörelsen, från somliga sponsrare och ner i graderna, som inte vill ha fredlig tvåstatslösning och som i somliga fall är klart antisemitiska och fientligt ställda till Israel och att det öht finns. Hur kan man inte bli upprörd över detta om man vill ha fredlig tvåstatslösning? Projektet handlar varken om fred eller om bistånd utan är politiskt. De svårigheter och den misär som finns i Gaza kan man demonstrera mot på andra sätt än att vilja bryta en blockad mot vapen och man kan demonstrera mot alla parter som är ansvariga, inte enbart Israel, den stat terrorn riktas mot. Stöder man Ship to Gaza blint utan tanke på det som inte doftar så gott, vad gör man då? Nog om det.



Om Mankell här:



http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/01/mankell-har-f-rverkat-r-tten-att-kalla-sig-humanist



Jan Myrdal, gamle Pol Pot-vännen, skriver själv på Newsmill idag, har inte hunnit läsa; undrar vilka tankar han kommer med?



Brittiske deltagaren George Galloway talade nyligen rakt i arabiska media när han förespråkade ett Palestina från Jordanfloden till Medelhavet, alltså Israel bort.



Christopher Hitchens beskriver sin syn här:



http://www.slate.com/id/2298332/



Liksom din artikel från Haaretz ser han symbolismen men är ganska så kritisk:



"...The little boats cannot make much difference to the welfare of Gaza either way, since the materials being shipped are in such negligible quantity. The chief significance of the enterprise is therefore symbolic. And the symbolism, when examined even cursorily, doesn't seem too adorable. The intended beneficiary of the stunt is a ruling group with close ties to two of the most retrograde dictatorships in the Middle East, each of which has recently been up to its elbows in the blood of its own civilians. The same group also manages to maintain warm relations with, or at the very least to make cordial remarks about, both Hezbollah and al-Qaida. Meanwhile, a document that was once accurately described as a "warrant for genocide" forms part of the declared political platform of the aforesaid group. There is something about this that fails to pass a smell test. I wonder whether any reporter on the scene will now take me up on this."



"There is something about this that fails to pass a smell test."! Just precis!



Och idag skriver Yahoo News om den brokiga skara som är kvar, bl.a. Feiler:



http://sg.news.yahoo.com/gaza-flotilla-more-cat-mouse-crisis-092059650.html



Man måste småle lite trots allt.



A-K







2011-07-07 @ 14:44:18
Postat av: bloggaren själv

Mitt långa inlägg ovan kan karakteriseras som ett "dubbelinlägg". Dels var det vanligt smått och gott av ganska normal "blogg-inläggs-längd", dels var det en översatt text från tidningen Haaretz - också i sig av "blogg-inläggs-längd". Sammantaget ganska långt alltså.



När A-K Roth ger sig till att kommentera inlägget håller hon sig till saken i ungefär tio rader för att därefter framföra åsikter om svenska och andra Ship-to-Gaza-aktivisters eventuella åsikter i andra sammanhang. Bara en femtedel av hennes kommentar är alltså "inläggs-kommenterande" - resten är en ren kapning av min blogg för att driva sina egna idéer.



Det är inte första gången A-K Roth gör så på denna blogg. Jag har också sett fenometet på andra ställen.

Jag har tidigaret påtalat detta ofog och uppmanat henne att med hjälp av till exempel www.blogg.se skaffa sig en egen blogg att ha som forum för sin ensidiga propagandism.

Och den saken säger jag igen!! För sista gången!!

Jag kommer hädanefter att ta bort kommentarer som är långa som halva förra vintern och där kommentatören eller kommentatösen driver egna agendor utan eller bara med lös koppling till vad inläggen handlar om.

2011-07-07 @ 15:29:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0