haaretz 6 juni


NETHANYAHU MÅSTE ACCEPTERA FRANSKT FREDSINITIATIV

Det ska bli intressant att se vilka förevändningar Netanyahu använder denna gång för att slå ner det franska israelisk-palestinska fredsförslag vars hela syfte är att få parterna att återgå till förhandlingsbordet.

Så börjar ledaren i dagens nummer av den israeliska tidningen Haaretz, "landet" om man översätter till svenska - därav bilden. Jag lät Google göra den grova översättningen och försökte sedan ordna till svenskan något. Originalet på engelska kan läsas här. Texten fortsätter:

Frankrike har lagt ett bud på premiärminister Benjamin Netanyahus skrivbord: Börja direkta förhandlingar med palestinierna i september på grundval av Obama planen. I förslaget definieras inte Israels gränser, ritas ingen en karta över Jerusalem eller förutbestämmer vilka bosättningar Israel måste flytta. Det hjälper till och med den israeliska ståndpunkten i det att det talar om "två stater för två folk” – med andra ord erkänner att Israel är en judisk stat. Det motsätter sig ensidiga åtgärder från endera sidan – det vill säga både expansionen av israeliska bosättningar och palestiniernas avsikt att söka FN: s erkännande för sin stat.

Detta är ett värdigt förslag i huvudsak för att det kan kicka igång en dialog mellan parterna och mildra, åtminstone tillfälligt, Netanyahus oro över internationaliseringen av konflikten. Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas har accepterat förslaget. Netanyahu har, som väntat, satt näsan i vädret och kommer enligt uppgift att försöka övertala Washington att motsätta sig det. Det skulle inte vara att gå för långt att tro att statsministern söker efter en ursäkt att missa ett tillfälle och för att stoppa fredsprocessen.

Det ska bli intressant att se vilka förevändningar Netanyahu använder denna gång för att slå ner det franska israelisk-palestinska fredsförslag vars hela syfte är att få parterna att återgå till förhandlingsbordet. Men än viktigare är frågan om vilken ammunition Israel har kvar när man, efter att ha förkastat det franska erbjudandet, tvingas att inställa sig inför FN i september, Vad kommer Israel att hävda till sitt försvar om det visar sig att man avvisat även en inbjudan att förhandla?

Regeringen har hittills övertygat bara sig själv om  det berättigade i sin sak. Som ett resultat av att ha bemöta varje – varje – initiativ med tungt vägande invändningar har den målat in sig i ett isolerat hörn. Regeringens omedgörlighet har underminerat förbindelserna med USA och skapat en europeisk kallfront. Israel har på så sätt satt sin egen rätt att existera under bosättningarnas istället för tvärtom. Nu tvingas man även försvara landet som en judisk stat, mer än sex decennier efter att ha fått det erkänt internationellt. Israels dystra internationella ställning kräver en plan för att rädda freden i Mellanöstern, inte fler ursäkter.


Kommentarer
Postat av: A-K Roth

Viktigt att dialog fortsätter. Men frågan borde väl också omfatta Abbas vilja att infinna sig. Under byggstoppet som skulle leda till förhandlingar gick det inte heller. Abbas kom inte. Det finns två parter som måste sätta sig ner, förhandla och kompromissa.2011-06-07 @ 18:19:14
Postat av: bloggaren själv

Vad gäller Abbas vilja att infinna sig har jag förstått att han tackar JA till fransmännens invit. Nethanyahu har vad jag vet - men jag kanske inte är helt uppdaterad utifall något hänt idag den 8:e - inte sagt något alls så kring hans vilja att infinna sig råder ovisshet.

Troligen är det vad ledarredaktionen på Haaretz försöker påverka.

2011-06-07 @ 22:18:44
Postat av: A-K Roth

Abbas har tydligen tackat ja till Frankrikes erbjudande men hans medbestämmare och partner i styret, Hamas, och Islamic Jihad och PFLP har sagt absolut nej. Netanjahu har tackat för Frankrikes initiativ men har invändningar som verkar vettiga: Kvartettens krav måste accepteras. Och - Hamas, som vill förgöra Israel och dess folk, är omöjliga för Israel att förhandla med. Ska vi kräva att Israel talar med ett oreformerat Hamas? Netanjahu ska tänka på saken och diskutera med USA, bla,bla,bla, stod det i en nyhetssajt.Värt tänka på för alla som vill fred: Abbas har fortfarande att hålla det Arafat lovade: stoppa terror, samla in olagliga vapen, fängsla terrorister, stoppa hatpropaganda. Sorgligt nog har vi under året sett incitament till terror iom Fatahs offentliga hyllningar av massmördare.2011-06-09 @ 15:13:24
Postat av: bloggaren själv

A-K Roth slår på denna blogg och på bloggen "minstabröder" evigt på samma sträng om att den palestinska sidan skall göra si eller så och att Hamas är läbbiga typer som borde avväpnas. Det låter vettigt. Ingen jag känner sympatiserar med Hamas så det är ganska öppna dörrar som slås in - typ.Men än har jag aldrig hört henne kräva något av Israel - typ att nybosättandet skall stoppas, att ultranationalistiska partier och rörelser skall isoleras, bosättarna avväpnas osv. Borde inte det åxå ske?

2011-06-09 @ 23:39:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0