glatt budskap

Att arbeta på folkhögskola är för det mesta på olika sätt spännande – ibland väldigt spännade. Inte minst vårterminens sista skälvande veckor kan vara pulshöjande då vi, förutom att hålla på att lägga samman läsåret, ställs inför funderingar om hur hösten och nästa läsår kommer att gestalta sig vad gäller elevtillströmning till olika kurser.

Kurser på folkhögskolan är ur en synvinkel sett av två typer. Den ena arten kallar vi statsbidragskurser och de kan vara av skilda slag och olika längd. De finansieras av statliga anslag till vad som kallas folkbildning. Till folkbildningen hör folkhögskolor och studieförbund och det hela rör sig om en ganska skandinavis-nordisk form av skol- och bildningsverksamhet. I stor utsträckning kan skolorna själva bestämma innehållet i dessa statsbidragskurser. Volontärlinjen vid Älvsby folkhögskola är en sådan statsbidragskurs – likaså Svenska kyrkans grundkurs som genomförs i samverkan med skolans huvudman Svenska kyrkan på regional och nationell nivå. Konfafotboll är också en statsbidragskurs och i det fallet i samverkan med bland annat Norrbottens fotbollsförbund.

Andra kurser och utbildningar på skolan är uppdrag skolan fått av någon annan aktör. Till exempel har Arbetsförmedling och Försäkringskassa tidigare gett skolan i uppdrag att genomföra olika kurser och satsningar för människor som är i behov att förstärka sina kunskaper och meriter eller bara ”komma igång”. När landet leds av socialdemokratisk regering och det samtidigt råkar vara lågkonjunktur får skolan fler sådana uppdrag jämfört med nu när vi har en bidragsskeptisk marknadsliberal regering som hellre driver folk till armod än söka satsa på dem.

Älvsby kommun är likaledes en viktig uppdragsgivare bland annat genom att gymnasiet i samverkan med folkhögskolan fokuserar på elitidrottare inom skidor, orientering och skidorientering. En speciell grupp invandrarungdomar har på uppdrag i IVIK studerat svenska på skolan som också – får jag säga ganska framgångsrikt – varit underleverantör till gymnasiets IV-program så att elever som inte klarat högstadiet genom Bas-gruppen getts möjlighet att bli behöriga till program på gymnasiet. Just dessa två sistnämnda grupper har dock kommunen beslutat att ”ta hem till sig” nästa läsår. Gissar att huvudanledningen till detta är att aktuella årskullar nu krymper och man finner sig ha "egna" resurser för eleverna i fråga.

På vårarna är ansökningsläget inför hösten alltid ganska råddigt – det finns till exempel alltid som nu platser kvar både på Grundkursen, Volontärlinjen och Allmänna linjen. Tillsammans med de aviserade ”hemtagningarna” har råddigheten känts lite mer än vanligt.

I det läget är det särskilt glädjande att folkhögskolan idag fått besked om att kommunen antagit vårt anbud vad gäller att ge Svenska för invandrare – SFI.

Det känns kul och hedrande att vi i konkurrens – i den här världen råder konkurrens – med andra seriösa utbildningsaktörer med start redan 1 augusti under några år framåt har uppdraget att i skolans miljö möta 40-talet personer som nyligen kommit till vårt land, lära av dem, integreras* med dem och coacha dem till kunskaper i svenska.

Se gärna skolans hemsida – www.alvsbyfolkhogskola.nu 


* OBServera passiv-skrivningen integreras med dem. Jag tycker det är en viktig passiv-skrivning. Det är inte invandrarna som skall integreras i betydelsen assimileras och bli som vi – vilka vi nu är. Det är vi gamla och nya svenskar som tillsammans som skall integreras med varandra till något ingen av oss ännu är – typ.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0