vinoth ramachandra

Den rubriken är det inte många som förstår – alltså en lämplig rubrik. I stället för vinoth ramachandra hade jag kunnat välja kwame bediako eller samuel escobar men troligen fortfarande skapat ganska många frågetecken även om man kanske börjat ana att det rör sig om namn. Och med stora inledningsbokstäver – Kwame Bediako, Samuel Escobar och Vinoth Ramachandra – hade namneriet nog varit tydligt.

Kwame Bediako, Samuel Escobar
och Vinoth Ramachandra är tre evangelikala syd-teologer som medverkar med vardera tre kapitel i boken Jesus för världen, röster från den världsvida kyrkan som jag just läst ut. Jag rekommenderar de cirka 200 sidorna till var och en som är intresserad av att tänka utanför sin vanliga lagom-svenska låda.

Alla tre är
syd-teologer – en afrikan, en latinamerikan och en indier. De kommer från den så kallade tredje världen som idag hyser majoriteten av världens kristna, dessutom i växande församlingar och kyrkor. De ägnar sig åt så kallad kontextuell teologi vilket betyder att de läser och förstår Bibeln utifrån de sammanhang de befinner sig i. De söker till detta förstå och tolka sina sammanhang utifrån Bibeln, Guds ord. Annorlunda uttryckt söker de – som den andra bilden visar – trovärdigt och äkta vara kristen Kyrka i förhållande till Guds ord och uppenbarelsen (1) och i relation till de människor av kött och blod Gud skapat och också friköpt i och genom Jesus (2).

Alla tre är
evangelikala – hör samman med den kristna tanketradition vi i Sverige mest finner i den så kallade frikyrkligheten. Det gjorde boken lite speciell i mina ögon. Böcker med kontextuell teologi, ibland kallad befrielseteologi, har jag tidigare berättat om. Då har det oftast varit litteratur med romersk-katolsk bakgrund om situationen i Latinamerika eller med anglikansk och lutherskt perspektiv på de kristnas situation i Palestina. Det är böcker jag läst på engelska och de har nog dessutom varit avsedda för en ganska så akademisk läsekrets. I boken Jesus för världen, röster från den världsvida kyrkan är syd-teologernas bidrag översatta till svenska och urvalet av bidrag är inte lika akademiskt utan avsett för en vidare krets av läsare. 

Utifrån detta blir intrycket lite eljest men resultatet och de bärande idéerna blir väldigt lika.
De blir också väldigt olika en del framför allt svenskkyrkliga försök man kallar för kontextuell teolog. De försöken – den famösa Västerås-stifts-prästen är en extrem, Anna-Karin Hammar mer sansad – tenderar att offrar (se bilden igen) trovärdighetsrelation nr 1 och lätt panikartat söker anpassa sig till vad svensk välordnad övre medelklass tycker och anser när de vill undvika tal om synd, rättfärdighet och dom, förverkliga sig själva och må bra – trovärdighetsrelation 2. Svensk frikyrklighet – fast här har jag bara intryck utifrån – tillhör som oftast också den välordnade medelklassen och går därför ofta på samma nit – men kan ibland också göra sig skyldig till det rakt motsatta och bara betona Bibelns sanningar som man uppfattar dem, inte lidande människor och deras situation.

Jesus för världen, röster från den världsvida kyrkan
är fullt tänkbar som kurslitteratur vis Svenska kyrkans grundkurs å Älvsby folkhögskola. Blive hur det vill med det: Köp den!


Kommentarer
Postat av: Hanna Johnselius

Hej Stig!

Tack för recensionen av min bok! Roligt att läsa ur ditt perspektiv. StyggeStig finns inte! Det finns ytterligare en recension av min bok på en blogg. Den bloggen heter "Med näsan i en bok", googla på det så hittar du bloggen. Jag funderar (märk väl FUNDERAR) på att starta en blogg igen men en bokblogg den här gången. Det är roligt att läsa böceker - då kanske jag skulle börja recensera dem också. Du är ju så bra och inspirerande på sånt.

2011-07-07 @ 18:27:54
Postat av: SSu

Nu har jag fått två intressanta böcker att till hösten sätta min näsa i. Dels den bok du skriver om, ser intressant ut! Dessutom den tidigare omnämnda boken av min kommenterande kollega, Hanna J. Sådana tips uppskattas!

2011-07-07 @ 19:05:50
URL: http://stigsundstrom.blogg.se/
Postat av: bloggaren själv

Kanske skulle vi framåt höstmörkret kunna bilda en liten läsecirkel kring böcker av dehär typerna. Gärna ett blandat sällskap av intresserade människor, lärare, präster, pastorer osv.

2011-07-10 @ 14:04:05
Postat av: Hanna Johnselius

Jag är gärna med! :-) Också börjar vi med en tripp till bokmässan i Göteborg...

2011-07-14 @ 10:44:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0