insnöad i björkis


Fullt så illa är det kanske inte. Riktigt insnöade har vi inte blivit även om det både snöar och blåser samt bara är hjälpligt ljust i cirka 4 timmar mitt på dagen. Solen orkar inte över horisonten men gryning och skymning tillsammans ger en ljusluckan tydligast skönjbar genom den karaktäristiska bergsprofilen Lapporten.

Vi kom alltså hit i förrgår (torsdag) med tåg, bara en knapp timme försenade. Tipsade av den yngre av döttrarna – som liten kallad Snorvan – hade madammen bokat in sig själv och lilla jag på några dygns nyårshelpension på fjällhotellet härstädes. Helpension innebär ett rum som är helt OK men utan extravaganser, hotellfrukostar, luncher samt tvårätters middagar varje kväll utom nyårsafton då middagen var en femrätters sådan. Imorgon (söndag) tuffar vi tillbaka hem.

Det har varit riktigt skönt. Vädret har inte varit det bästa men maten, träffa folk man aldrig träffat förr och att bara ta det lugnt har varit klart rekreerande – återskapande ordagrant översatt – jämfört med de fem senaste nyåren då tiden i mitt fall mer eller mindre ägnats åt ungdomslägret Livskraft på folkhögskolan. Från det har jag nog inte petats, ej heller har jag själv ratat att vara med, men idén att låta andra kvastar sopa skapade läget att fira nyåret på annan plats än i Älvsbyn.

Nyåret verkar i många sammanhang var backspegeltittandets tillfälle. TV skildrar det flugna året i alla kanaler och ur olika synvinklar. Bloggar jag läser gör på samma vis. Men jag ids inte. Den som är intresserad av hur mitt 2010 varit inbjuds att till höger klicka sig fram månad för månad för att så bilda sig en uppfattning av vad som sig tilldragit hafver och vad jag tyckt om det hela.

Framåtblickande som jag är kanske jag i stället skulle nämna vad 2011 kan komma att innebära. Sådant är i och för sig väldigt ovisst eftersom faktorer som hälsa och annat inte kan planeras, världshändelser bara anas och eller befaras och egentligen bara en del arbets- och/eller familjerelaterade saker kan ses som planerade. Ändå dristar jag mig till att ge läsaren en aning om var som kan komma att komma ifråga.

Januari går i förberedelsers och undervisningens tecken. En ny variant av Svenska kyrkans grundkurs med rejäla inslag av distansstudier skall formas. Volontärlinjen skall över internet under tre månaders utomlandsvistelse på skilda håll och med bland annat de egna erfarenheter som underlag distansstudera, dokumentera och diskutera.
Badrummet kommer kanske att renoveras.
Februari liknar månaden innan men med tillägget att den Internationella konferensen går av stapeln i Skellefteå och att fotbollskonfirmanderna har en förberedelseweekend.
Mars luffar på i samma stil och säkert är väl då att badrummet kommer att vara färdigt. Dessutom fyller jag ett år som farfar i början av, faktiskt allra första, mars.
April är det väl vårvinter och några dygns vistelse blir det väl här i Björkliden.
Maj kan innebära resa till Polen men faktum är ett ett par kollegor nog är före i kön.
Juni fyller jag år.
Juli är det nog varmt, i vart fall varmare än nu. Kanske fjälltur.
Augusti konfirmandfotbollas det för fulla muggar strax innan vanlig skolstart.
September kommer gissningsvis en ”vanlig” grundkurs att gå igång.
Oktober – vem vet.
November gissar jag att det blir en resa till Norwich – igen.
December lackar det mot jul och efter den högtiden blir det väl dags att titta framåt på 2012.

Que sera, sera!


Kommentarer
Postat av: Mona Strömbergsson

Tack för hälsningen via Maria M.

2011-01-17 @ 22:47:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0