sexagesima

Sexagesima är namnet på denna söndag som nu framåt kvällskulan läggs ad acta som det heter på finspråk – till handlingarna på vulgärmål*.

Då gårdagen oaktat lördag var en arbetsdag med Kyrkvärdskurs på folkhögskolan blev söndagen helgens enda möjlighet till skön morgonsovning. Ändå tillsammans med äldsta dottern till kyrkan för att delta i firandet av en icke ransonerad gudstjänst, alltså en Högmässa, där också förkunnelsen var god, central och tydlig.

Kyrkkaffet hoppades dock över eftersom det åktes skidor i Norge. Snabb hemmarsch för att se norrmannen ta hem segern i jaktstarten före två ryssar. Sveriges favorit räckte nästan. Men nästan är ju ingenting när det är guld som hägrar**.

Efter målgång placerades vi – madammen, äldsta dottern, yngste sonen och jag själv – i fordonet för resa till Luleå. Sockerbiten Tyra Isabelle Strömbergsson fyller ett helt år på tisdag men partajet skulle gå av stapeln idag när hon är ledig från dagis. Att flera av firarna förutom mamman och pappan – gammelmorfar och gammelmormor, mormor och morfar, en morbror, två fastrar, en farbror samt farmor och farfar*** – på grund av jobb eller studier också hade det lite lättare att slå sig lös en söndag spelade nog också in. Med Tyra jämnåriga partajare saknades men då alla de närvarande – utom möjligen mamman och pappan – utan problem lätt hamnar på samma nivå som födelsedagsbarnet gjorde det ingenting.

Tårta och klappar, alltså! Klappar är inte helt fel ord då pakethögens storlek väl var i klass med julaftonens – en dag man kan läsa om här och här.

Ordentligt kaffade och tårtade skjutsades äldsta dottern till Umeåbussen varefter måltid intogs på mathaket Bishop Arms i Luleå. Lite kyrkligt alltså. Sedan hemfärd och väl hemma en stunds filmredigerande vid datorn. Resultatet av mödan skådas här.

I morgon är det sportlov i Älvsbyn. Inga elever på skolan men väl personaldag. Sedan time out!


*  Jag valde söndagens namn som överskrift för att se om det skulle innebära att besöksstatistiken på denna min blogg skulle rusa i höjden. Kanske kommer Google att hänvisa till min blogg när folk på nätet söker i blindo efter sådant som har med ordet mellan fem och sju att göra. Vem vet.
**  Egentligen är den meningen tragiskt djupsinnig på flera vis, inte bara gällande placeringar i skidtävlingar. Nästan i betydelsen medmänniskan som skall vara föremål för den så kallade nästankärleken väger också oftast ingenting om guldet – alltså profiten och den egna standarden – ställs i högsätet.
***  Det är jag som är farfar – om nu någon undrar.


Kommentarer
Postat av: Pär

Noga räknat läggs ju inte sexagesimas tema ad acta förrän helgmålsbönen nästa lördag... :D Hela oktaven må vi väl följa!

2011-02-27 @ 21:53:59
URL: http://teologinorr.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0