lukas 1:51-52


Herren gör mäktiga verk med sin arm,
han skingrar dem som har övermodiga planer.
Han störtar härskare från deras troner,
och han upphöjer de ringa.

Så står det i Magnificat i början av evangelisten Lukas berättelse. Marias lovsång handlar specifikt om Guds ingripande i världen i och med hennes graviditet och son, men tanken att Gud är och gör som orden anger är genomgående i Bibeln. Gud störtar... Gud upphöjer...

Är det vad som händer nu? Eller snarare hände i förrgår kväll då världen nåddes av nyheten att Egyptens diktator äntligen packat sin ränsel och kastat in handduken?
Fredliga demonstrationer som inte vikt för hot och provokationer har på tre veckor förändrat utvecklingen i den mest inflytelserika staten i arabvärlden. Egentligen ganska fantastiskt. Faktiskt.

Hur framtiden kommer att gestalta sig vet ju nu ingen. Värt att veta är att det tog Sverige runt 150 år att utvecklas från en enväldig monarki till den fria öppna enkammarriksdagsdemokrati vi har idag. Den sanningen skall inte göra oss överseende i förhållande till diktaturfasoner eller brister i nya demokratier men väl ödmjuka inför att andra folk kan ha en svår och ovan väg att gå. Vår väg var lång och inte utan hinder. Vägar till demokrati i andra länder kan också bli lång, ha steg framåt och bakåt. Det kan vi behöva vara ödmjuka inför.

Blir Egypten ett nytt Iran? Vissa tror det. Jag tror inte så. Framför allt hoppas jag inte det. Tror nog mer – framför allt hoppas jag mer – att Iran kan bli ett nytt Egypten och att folket också där kan synkronisera sig med hjälp av Facebook, mobiltelefoner, filmer på YouTube etc för att hålla världens blickar på sin strävan efter frihet och en juste demokrati. Och då givetvis inte bara Iran. Alla diktatorer bör bäva.

Jag gissar att när Israeliterna genom skrik och trumpettjut störtat Jerikos murar – läs Josuas bok i Gamla testamentet – gick ryktet om den förändringen till andra städer i det som då kallades Kaanan. Och skapade bävan. Ljudet från torgdemonstranterna i Kairo bör nog få en liknande effekt.

Skrivandes detta befinner jag mig fortfarande på Internationella konferensen i Skellefteå. Det är söndag morgon och snart bär det iväg till utcheckning från rummet och Mingelcafé innan gudstjänsten klockan 11. Om gårdagens intryck och konferensen som helhet ber jag att få återkomma.


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Jag bloggarna är redan fyllda av "Blir Egypten ett nytt Iran?" Egypten är inte moget för fria val, speciellt är närheten till Israel ett problem". Men skall Egypten vara fortsatt en diktatur, där inga fria val kan hållas? Och i Sverige skall vi avskaffa fria val här med tanke på om SD kan får ökat inflytande?PS. Om pastorn på hemvägen vill sträcka på benen är han välkommen in hos mej, han får låna hem DVD:n " With God on Our side"

2011-02-13 @ 09:15:51
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0