fredagsfrys - nää!

Kylan har släppt!!

Det är vad som först måste förtäljas denna fredagskväll när familjen i övrigt sitter framföt TV-apparaten flåstirrande på programmet På tåget eller vad det nu heter. I knapprade stund är det bara minus 5 ute vilket innebär en temperaturdifferens på ca 25 grader jämfört med de två sista veckorna. Tänk er detta översatt till en sommars plussgraderstillvaro: +5 skulle bli +30 bara över en natt! Tokgalet! Så är inte sommaren – men väl vintern i Norrbotten, landskapet som är som eljest som det sades i en reklamfilm för några år sedan.

Det är alltså fredag kväll men arbetsveckan är inte slut. Under morgondagen skall jag leda en Kyrkvärdskurs på hålkflugskolan – förlåt: folkhögskolan – mellan ungefär 10 och 16. Sedan blir det helg som bland annat kommer att innefatta ettårsfödelsedagspartaj i Luleå. Lilla Tyra fyller på tisdag men firas på söndag. Sådetså!

Vidare kan sägas att regimerna i Mellanöstern och Nordafrika verkar falla som käglor. Tunisien, Egypten är fixat. Bahrain, Jemen och framför allt Libyen jäser och Svea Rikes utrikesminister verkar inte haja vad som händer – och definitivt inte hastigheten i händelseförloppet. Nu är han inte ensam om att fatta sakta. Hela väst verkar tro att utveckling och omställning skall gå så lugnt och långsamt som de är vana vid – och innerst önskar.

Så är det nu inte! Internet, Facebook, Twitter, mobiltelefoner för sin egen tillvaro och makten tas från kalkylerande diplomater som förlitar sig på tyst diplomati i förseglade rum. Givetvis måste också de politiska systemen lära sig att fatta snabbare. Flygförbud som hindrar Libyendiktatorn att flyga in professionella slaktare – legosoldater – borde givetvis utfärdats för flera dagar sedan. Nato har resurser att stänga av den typen av transportresor och borde kvickt och alert använt sig av dem. Frysning av vacklande diktatorers ekonomiska tillgångar borde också omedelbart ske när tillvaron börjar gunga under deras maktfullkomliga betonghäckar.

Finns mer att nämna just nu? Givetvis!!

Idag har jag sammanställt statistiken över gudstjänster och andakter å folkhögskolans kapell förra året. Tråkigt att göra men intressant att se resultatet. Gissar att jag kanske återkommer i ärendet.
Ett litet häfte – det blev inte mer 32 A4-sidor när man skrev ut det – vid namn Mission i kontext – förvandling, försoning, upprättelse är värt ett grundligt studium. Dokumentet är ett bidrag från Lutherska Världsförbundet till förståelsen och utövandet av missionsuppdraget och kan laddas ner här. Jag återkommer i ärendet.
Kyrkans diakoner mannar reling för ett Påskupprop till attack mot konsekvenserna av den nuvarande regeringens utslagningspolitik av sjuka och arbetslösa. Bra! Någon måste ryta till och om det kan läsas bland annat här. Värt att återkomma till.

Men nu slutar jag – för i kväll – och önskar alla en ofrysig fredagskväll.


Kommentarer
Postat av: Jan Andersson

Faktum är att jag kan erinra mig åtminstone ett tillfälle under en sommar när temperaturen tog ett ungefär lika stort och abrupt "skutt" som du nämner. Det hade varit c:a +30 en ovanligt lång tid då. Jag och familjen var på väg till Korpilombolo för att besöka ett s.k "stormöte"(XL-gudstjänst utomhus). När vi närmade oss målet åkte vi in i en vägg av blåst, kyla och regn. Temperaturen sjönk till c:a +7! Det var inte heller en tillfällighet, utan därefter kom en period med kallt och regnigt väder. Vi var klädda för +30 så fick åka hem tidigare än vi hade tänkt.

2011-02-27 @ 07:51:49
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0