bed-öva & bed-röva

Liksom många andra bedövas och bedrövas jag av nyheter från Egypten där systembevararna inte förstår skriften på väggen – att deras tid är över. Att komma med någon tvättäkta analys som prickar in orsaker, möjligheter och verkan av olika framtidsalternativ kan jag inte – lika lite som någon annan kan. Jag anser bara att om vi i väst menar allvar med vår tro på demokrati måste vi kräva Mubaraks avgång nu. Det är det revolutionära läget.

Egyptens folk har inte en demokratisk tradition som garanterat innebär en övergång till frihet. Därför går det nog att hysa rejäla farhågor för framtiden,men icke desto mindre behöver de som i längtan efter demokrati nu demonstrerar och blöder allt vårt stöd.

Jag manar nu alla läsare att bed-öva – nu. Alltså be med Egyptens alla bedjare.
Med bön och solidariskt arbete kan människorna bed-röva makten från en självutnämnd diktator. Vi i det demokratiska EU och USA alltför länge passivt godtagit Mubarak som den som tjänat våra önskningar om stabilitet, lugn och turism – så kan vi inte längre göra.

När jag skriver detta är det natt i Kairo.
Kanske rensas torget i natt genom ett blodbad. Kanske inte.

I morgon är det fredag. Då kommer människorna i Egypten – hur natten än varit – att delta i sina fredagsböner. Situationen kommer då att nå ett än mer tillspetsat läge.

Fredags-be du också!


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Jag beder med dej för Egyptens folk

2011-02-04 @ 07:06:27
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/
Postat av: Egon Berglund

En bild som ger hopp ”Kristna demokratiaktivister bildar ring runt muslimer som ber under demostrationerna i Kairo. Fotot av Nevine Zaki Se länk:http://www.wwl.com/Egypt--Photo-of-Christians-protecting-Muslims-goes/9130225

2011-02-04 @ 18:29:54
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0