september närmar sig

Det var ett tag sedan jag ägnade mig åt den språkövning som det innebär att med hjälp av Googles översättningsverktyg få en rå-variant lämplig att putsa till mer svensk svenska. När jag gör sådant brukar jag oftast använda mig av någon lämplig artikel i den israeliska tidningen Haaretz. Så ock denna dag då jag fann tidningens ledare intressant och härmed överlämnar till läsekretsen. Vill man läsa på engelska kan det ske här.


ISRAELISKA LEDARE HYSTERISKA INFÖR SEPTEMBER

Den stora faran som hotar israelernas säkerhet är den palestinska ledningens beslut att låsa myndighetens portar dagen efter FN-omröstningen och kasta nycklarna på gatan.

När FN: s omröstning om palestinsk stat inom gränserna av den 4 juni 1967 närmar sig, visar Israels regering ökande symptom på hysteri. 

Först har utrikesministeriet mobiliserat en global diplomatisk skrämselkampanj som nyligen blivit en förebråelsekampanj mot länder som har lovat att stödja det palestinsk-arabiska initiativet. Sedan det visat sig att mer än 120 länder har för avsikt att rösta för initiativet hotade utrikesminister Avigdor Lieberman att Israel skulle dra sig ur Osloavtalet. Denna vecka gav Lieberman föreslaget att alla band med den palestinska myndigheten skall klippas för att föregripa den våg av våld han säger kommer att bryta ut dagen efter FN: s deklarationen.

Barak Ravid rapporteras i gårdagens Haaretz att andra ministrar i debatten på onsdag föreslog införandet av sanktioner mot den Palestinska Myndigheten (PA) som ett sätt att pressa dem till att stoppa aktionen i FN. Som exempel föreslog finansminister Yuval Steinitz att man skall avbryta överföringen av de skattemedel som Israel samlar för palestinierna. Förslaget påminner om det amerikanska hotet att straffa palestinierna för deras önskan om självständighet genom att stoppa finansiella bidrag till PA.

Det är svårt att tänka sig ett mer farligt och dumt drag än att förstöra PA och skära av försörjningen för tiotusentals säkerhetspersonal och tjänstemän som är beroende av den för sina löner. Som försvarsminister Ehud Barak sade i debatten, skulle detta leda till anarki i Västbanken och ge Israel ansvaret för 2,5 miljoner människors välfärd. Den Fatah-ledda myndigheten är den sista barriären som hindrar att Västbanken förvandlas till en Hamas-gren.

Den stora faran som hotar israelernas säkerhet är den palestinska ledningens beslut att låsa myndighetens portar dagen efter FN-omröstningen och kasta nycklarna på gatan. Sättet att stoppa en upptrappning efter Septemberomröstningen är att öppna fredsförhandlingar baserade på 1967 års gränser med vissa landbyten och en tillfällig frysning av byggandet i bosättningarna. Om Israels hysteriska reaktioner inte leder till en systemkollaps i de ockuperade områdena, kommer vägen då vara klar att föra sådana samtal med den nya staten.


Kommentarer
Postat av: Ralph Haglund

Varför går du till den mest vänsterextrema israeliska tidningen som finns på engelska - som inte alls representerar vad israelerna tänker?Vad som händer om PA utropar en stat, kan du se på http://israelisverige.info/?p=8570

2011-08-14 @ 12:24:26
URL: http://israelisverige.info
Postat av: bloggaren själv

Hur man definierar "vänsterextremistisk" kan det ju råda delade meningar om. För mig är vänsterribban satt i min ungdom av tryckta alster som Proletären, Gnistan, Norrskensflamman etc. Inte ens alla av dem var "extremistiska" - men i och för sig klart "vänster".

Haaretz påminner i den jämförelsen mer om den svenska Dagens Nyheter - alltså Liberal. Eller möjligen Aftonbladet men utan den blaskans kvällstidningsdravel.

Alternativet skulle vara Jerusalem Post men att läsa den skapar ju inget alternativ. Den är regeringstrogen och regeringens åsikter får jag ju ändå del av eftersom det är regeringen som får igenom sin politik - i kraft av sin makt. Därför är ju generellt oppositoners tankar faktiskt intressantare. Oppositioner har ju ingen makt, bara argument och tankar och det är de som jag är intresserad av.

Ralph Haglund är därför välkommen att kritisera och debattera vad Haaretz faktiskt skriver, eventuella fel i argumentationen osv. Att bara avfärda den som "vänster" är att skjuta budbäraren när budskapet svider.2011-08-14 @ 19:50:59
Postat av: Alexander

Ralph Haglund brukar inte ha så mycket att komma med... Det är väl då konspirationer och lättvindiga anklagelser om vänsterextremism mot dem som av någon anledning skulle säga emot honom.Haaretz är en frisk fläkt i ett annars till synes ganska åsiktsmässigt monotont medieklimat, när det avser Israel.

2011-08-15 @ 04:12:25
URL: http://alexpunktpe.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0