fjäll & tanke 6
De inlägg som bär rubriken ”fjäll & tanke” är senare renskrivningar av vad jag händelse- och tankedagboksförfattade under den veckas fjällvistelse jag och madammen gjorde sommaren 2011. Detta är det sjätte av inemot 10 stycken. Alla i serien är överst prydda med en av sommarens bilder av Lapporten.
Söndag – strax före 22.00.
Det är inte klokt vad man är off när man går i fjällen!
Tillbaka i Björkliden möts vi av det som gastkramat folk hela veckoslutet – vansinnesdådet i Norge. I och för sig hörde vi ett rykte igår i stugan. När de många dyvåta personerna kom och en man svarade på frågan om han visste något om det kommande vädret – främsta samtalsämnet – nämnde han att när han tidigare och närmare civilisationen med sin mobil sökt information om sådant hade han gått bet på uppgiften. Däremot hade han sett en notis om ett attentat i Oslo mot några regeringsbyggnader och något kopplat till ett ungdomsläger – inte mer.
Nu när vi är ute ur mediaskuggan och har kunnat bli uppdaterade vad gäller det fruktansvärda att en skruvad person med skruvade idéer i ett angrepp på ett öppet demokratiskt generöst samhälle dräpt inemot 100 personer. Idioti! Från början till slut!
I morse vaknade vi strax före 6 efter 8 timmars sömn. Inget regn men ganska låga moln innebar marsch tillbaka samma väg som den vi gått om fredagen. En god tur med blommor, vyer, fjällvråkar och annat. Vid 15-tiden var vi tillbaka i Björkliden och är nu duschade, mättade och installerade i stuga nummer 63 där vi konsumerar nyheter. Ute är det mulet, lite blåsigt och ungefär 10 grader.
Paulus första brev till Korinth läste jag igår kväll i pannlampans skarpa sken. Till skillnad mot det nyligen omberättade Romarbrevet bygger breven till Korinth på att Paulus har en personlig tidigare relation till sina adressater. Det präglar resonemanget när han skriver till dem om en massa olika saker. Lite rörig blir faktiskt hans framställning eftersom han i kapitel 5 vers 9 hänvisar till ett tidigare brev som antingen är borttappat eller inbakat i något av de brev vi har. Gissningsvis finns en uppsjö av teorier om den saken men jag känner till väldigt lite om den saken och det jag en gång vetat har jag glömt.
Det är många skilda praktiska saker som Paulus tar upp, allt aktuellt för de kristna i Korinth då. Därför är det nog många saker i brevet som de förstod bättre eller annorlunda än vad vi gör, vi som senare tjuvläser den post de fick. Samtidigt blir intrycket att Paulus i detta brev ändå argumenterar mer generellt, som om han tänkte: ”Kopierar folk detta brev till andra skall dessa kunna ha nytta av resonemangen”. I de ännu senare breven av hans penna blir denna tendens ännu tydligare.
Splittring, sexualitet, församlingsliv i olika aspekter blir sådana mer eller mindre generella saker som Kristusombudet Paulus undervisar om – generellt för oss, speciellt för Korintherna någon gång starx efter år 50.