haaretz 1/6


PRISET FÖR BRISTFÄLLIG POLITIK
Förbindelserna med Turkiet kommer troligen att ytterligare försämras och det kan till och med leda till allvarliga skador på officiell nivå. 

När en reguljär, väl beväpnad och väl utbildad armé går i krig mot en "frihetsflottilj" civila fartyg lastade med civilister, mat och medicin kan resultatet förutsägas och det spelar då ingen roll om konfrontationen uppnått målet att hindra flottiljen att nå Gaza. Den våldsamma konfrontationen, vare sig den var en följd av dålig militär planering eller ett dålig genomförande, nådde sitt resultat på grund av bristfällig politik, prestigekrig, och en djup missuppfattning om konfrontationens betydelse och konsekvenser.

Att konfrontationen gjort allvarlig politisk skada är bara alltför tydligt. Förbindelserna med Turkiet kommer troligen att ytterligare försämras, och det kan till och med bli allvarliga skador på officiell nivå. Närmande-samtalen med palestinierna, som börjat lamt och med låga förväntningar, får problem att komma vidare nu när Israel har angripit fartyg avsedda att hjälpa Gazaborna som försmäktar under en fyra år lång belägring. Hamas kunde proklamera en enastående seger utan att behöva lossa en enda raket och Egypten har ställts under dubbelt tryck att häva belägringen genom att öppna Rafah-övergången. Det är rimligt att anta att Europa och USA inte kommer att kunna låta Israel slippa undan med bara en tillrättavisning.

Denna nya utveckling överraskar ingen, och borde därför inte heller överraska de politiska beslutsfattarna i Jerusalem. Ändå verkade ingen där kunnat motstå frestelsen att visa upp det israeliska försvarets styrka på en plats där stridskrafterna över huvud hade att göra. Frågan var ju inte vem som skulle vinna konfrontation utan vem som skulle vinna flest poäng hos den allmänna opinionen. Här misslyckades Benjamin Netanyahus regering helt. Israel lät sin politik för att upprätthålla belägringen av Gaza blir en existentiell fråga. Denna politik slog tillbaka och kostade Israel dess internationella legitimitet.

Beslutsfattarnas vårdslöshet hotar israelers säkerhet och Israels ställning i världen. Någon måste hållas ansvarig för detta skamliga misslyckande. Det finns inget sätt att övertyga Israeliska medborgare och Israels vänner runt om i världen om att Israel beklagar konfrontationen och dess resultat och lär sig av sina misstag, annat än att man tillsätter en statlig utredning för att undersöka beslutsprocessen och bestämma vem bör betala priset för denna farliga politik.


Ovanstående text är ledaren i tidningen Haaretz den 1 juni 2010.
Översättningen gjord av Google i samarbete med bloggaren själv.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0