schnackenburg 1

När jag läser Bibelvetenskaplig litteratur – exegeisk med ett fint ord – blir det ofta av en ganska enahanda sort under parollen: En Bibelkommentar, tack! Det betyder att jag företrädesvis väljer en bok – oftast på engelska – som i avsnitt efter avsnitt belyser och ger stoff för att tolka och förstå en speciell Bibelboks text utifrån grundspråket. I detta ligger fokus på vad texten kan tänkas haft för innebörd för den som skrev den och de som först hörde den läsas upp – alltså ett då-perspektiv.

The Church in the New Testament
av Rudolf Schnackenburg (ISBN 0860120023) är en Bibelvetenskaplig bok av lite annat slag. Som titeln anger så har författaren siktat in sig på ett speciellt tema och söker ge en samlad bild av vad Bibelns Nya testamente som helhet säger i frågan. Det blir alltså frågan om det något-senare-perspektiv som den kristna Kyrkan hade då den kände och använde hela den samling böcker och brev vi kallar Nya testamentet. Ett viktigt perspektiv eftersom Kyrkans nu-självuppfattning rimligen bör vara i samklang med hur hon ser på sig själv i de bibliska skrifterna. Struntar man i det är man verkligen ute och cyklar – som många är.

Nu är boken läst på tredje eller fjärde försöket. Den har några år på nacken* – drygt 40 faktiskt – men det behöver inte betyda så mycket när det gäller det tema som avhandlas. Bibeltexterna var ju välkända då och så mycket nytt stoff som kan förändra deras sammanlagda Kyrko-tanke har inte tillkommit. Snarare har en viss tillnyktring skett kring en del idéer som florerade på 1960-talet** men som författaren förhöll sig ganska kallsinnig till.

Schnackenburg var katolik – dog 2002. På tyska Wikipedia kan man – inte jag – läsa om honom här där jag tror det står att han är den mest betydelsefulla katolske tyskspråkige exegeten under andra hälften av 1900-talet. Egentligen är inte det ank-skit! Det finns under perioden flera katolska exegeter av rang – Fitzmeyer och Brown är exempel – så att platsa i den flocken är inte illa. Att det står Nihil Obstat och Imprimatur på baksidan av titelbladet brukar också innebära en viss kvalitetsgaranti.

200 sidor god och mycket lärorik Bibelteologi om Kyrkan – Kristi kropp och Guds folk, förenad av dopet, Anden och måltiden i gudstjänsten. Läs den. Fjärrlånas lämpligen via lokalt bibliotek eller – för folk i min närhet – ur min bokhylla där en yngre upplaga än den på bilden står att finna.



* Min engelska version är från 1981.
** I mitten av 1960-talet var det bara drygt 15 år sedan man i Qumran funnit de så kallade Döda-havs-rullarna och började få inblick i en mycket speciell sluten form av judendom jämnårig med Jesus och hans lärjungar. Givetvis blev det då ”på modet” att söka paralleller till den kristna gruppen som av en del då beskrevs näst intill som en Qumran-liknande historia.
Fortsatt forskning har visat att de slutsatserna var förhastade.
Likaså kom andra textfynd, av gnostisk sekteristiskt art, som gjordes i Egypten i slutet av 1940-talet på vissa håll och kanter ge upphov till liknande ”mode-flugor” som nu avklingat.
Om det Bibelvetenskapliga ”modets växlingar” kan till sist sägas – detta är mitt begränsade intryck –att svängningarna, lusten att ge sig ut för att gå på vattnet, är störst i protestantiska miljöer medans katoliker gärna sitter stilla i båten och ror på.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Jag tror inte att Exe-geten bräker.

Han Schnackar!

2010-07-20 @ 09:18:36
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: bloggaren själv

Och mer Schnack lär det bli. "The Moral Teaching of the New Testament" av samme författare stod bredvid i gokhyllan.

2010-07-20 @ 10:59:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0