oulecklitt!

23 juli lunchtid

Stavningen i rubriken är inte norsk. Snarare ett försök att återge ett ½dialektalt uttryck som användes i mitt barndomshem. Sades dessutom på ett speciellt sätt vilket får mig att misstänka att upphovspersonen är ett släkt- eller byaorginal från andra fjärdedelen av 1900-talet. Ordet fungerar som allmänt förstärkningsord likt de mer själlösa varianterna Jätte-, Super-, Mega-, Bauta- – eller på norska: Kempe-.

Oulecklitt dyrt är det i alla fall Norge. 1000 norska slantar* tillväxlades redan innan vi stack hemifrån och ett cafébesök och enfärjebiljett senare återstår 150 stycken.

Nåja! Den som sig på resa ger kan ej på resan snåla som mitt nykläckta semesterordspråk lyder. Bara att bita ihop i förtröstan på att på måndag ramlar löningen in på kontot.

Klockan 06.30 startade vi från Jäkkvik i tokblåst. Väl framme i Fauske – de geografiobildade i läsekretsen må här uppsöka kartbok – togs beslut att inte köra till Bodø för en fyra timmars färjetur till Sørvågen som är västlig slut- eller startpunkt på Lofotens vägnät. I stället fortsatte vi på fastlandet till Skutvik varifrån färjan strax – nu! – lägger ut för en kortare resa. Om ett par timmar drygt är vi i Svolvær – om Gud vill.


*  Motsvarar 1194½ svensk peng.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0