tysta bybor?

Så har då konungariket Sverige tagit två guldmedaljer i Vancouver. Dock inte Sverige utan Luleå stift om vi pratar kyrkogeografi, norra norrlands inland om vi snackar SMHIska, småhålor långt upp i skogen om man ordar på kustlandsmål. I TV har vi sett och mött Charlotte Kalla från Tärendö – ett ortnamn radioreportrar frågar hur man skall uttala – och Björn Ferry från Storuman långt inne i Västerbottens lappmark. Dessutom teleintervjuades i TV en Laestander som bor i Arvidsjaur eller Arjeplog och som vann skidskytteguld för 50 år sedan.

Vad gav dessa glesbygdingar för intryck?

När Kalla kallas fram till micken flödar glada ord ur tösen i en strid ström. Ferry lägger på sitt ferrybrila sätt ut texten och ger mycket mer än enkla svar på frågor och farbrorn som varit OS-mästare i ett halvsekel talar på både in och utandning i en lycklig gratulerande svada.
Fördomen som säger att skogsnorrlänningar är fåordiga, tysta och försagda och mest svarar med ”jo” eller ett inandat ”schiiu” när frågor ställs kommer helt på skam. Inget kan vara mer fel!

Två guld såhär långt! Läckert!


Kommentarer
Postat av: lostfanet (snart börjar sista säsongen...)

I kväll blir det roligt att se damernas dubbeljakt! Med kanske en än mer vässad lulestiftare i/som spets(en)! :-)

2010-02-19 @ 21:24:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0