sprickor i fasaden

ISRAEL KAN INTE VARA EN DEMOKRATI MED TVÅ KLASSERS MEDBORGARE.
Ungefär en femtedel av Israels medborgare, araberna, är medborgare med lika rättigheter och en demokratis uppdrag är, först och främst, att försvara sina minoriteter.

Så startar ledaren den 25 Kislev 5771* i den israeliska tidningen Haaretz som jag då och då brukar titta i på nätet. Den är en oppositionstidning vilket jag tycker gör den extra intressant. Press och media som alltid fungerar som ”Husbondens röst” och snällt och lojalt lanserar meningen hos dem som har makten finns alldeles naturligt i såväl diktaturer som demokratier. Dock är det viktigt att veta att det är oppositionella medier, krafter och partier som är demokratiska hopp i de totalitära sammanhangen och motorn för demokratins fort- och nylevnad där den tidigare kunnat införas. Demokrati är ju inte något konstant tillstånd som sedan den en gång införts är given en gång för alla, sätter sig i väggarna och automatiskt förs vidare med modersmjölken. Demokrati måste hela tiden värnas, läras och återerövras i varje ny generation och i det har alltid oppositionen en avgörande betydelse som en tumme i ögat på makten – eller ”böld i röven” om man får skriva så i en blogg som stundom också behandlar kyrkliga saker.
Ledaren i Haaretz är ett gott exempel på resonerande och avslöjande demokratisk opposition när den pekar på problem och risker i  olika uppfattningar som finns hos majoriteten av befolkningen - i detta fall Israel. För det är just det som är all oppositions gåva till demokratin – att tänka vidare och inte bara godta den fördumningsriskfyllda tanken att majoriteten har rätt.
Googles översättningsfunktion gjorde grovgörat och jag stod för finliret till översättningen.

Sprickor uppstår i Israels demokrati. En omfattande undersökning sammanställd av Israel Democracy Institute, redovisad i gårdagens Haaretz, målar en dyster oroande bild vars springande punkt är bristen på förståelse för de grundläggande principerna i Israels politiska system.
Nästan alla resultat i undersökningens pekar på detta. En majoritet av allmänheten stöder att rösträtt skall bygga på att man förklarat sig lojal mot staten. Endast 17% av allmänheten anser staten definierar sig själv som demokrati bör ha företräde framför definitionen judisk. En absolut majoritet anser att endast judar bör vara delaktiga i sådana beslut som har avgörande betydelse för staten. En, majoritet stöder att man anslår större resurser för judar än för araber. En tredjedel av de judiska medborgarna stöder att man sätter arabiska medborgare i fångläger i krigstid. Omkring två tredjedelar tycker att araber inte bör kunna bli ministrar.
Dessa resultat är en följd av kampanjer av hat och uppvigling från rabbiner och politiker mot Israels arabiska medborgare. De är också resultatet av de antidemokratiska förslag som diskuterats, och i vissa fall även gått igenom i Knesset. Och detta har skett utan att premiärministerns, utbildningsministers eller oppositionsledares röster hörts.
Resultaten av undersökningen är därför inte förvånande, men ytterst oroande. Roten ligger i den vridna tron att demokrati betyder majoritetens tyranni och att lika rättigheter för alla statens medborgare inte är en integrerad del av det demokratiska systemet.
Undersökningen måste medföra resoluta åtgärder. Ledningen för staten och alla dess organ, men särskilt utbildningssystemet och Knesset, måste mobilisera för att inskärpa sanna demokratiska värderingar i den allmänhet som har sådana övertygelser och åsikter. Alla relevanta organ har skyldighet att vidta åtgärder mot den okunnighet och nationalism som avspeglas i undersökningen.
Det måste vid varje tillfälle upprepas att ungefär en femtedel av Israels medborgare, araberna, är medborgare med lika rättigheter och att en demokratis uppdrag först och främst är att försvara sina minoriteter. Det skall även upprepas att en demokrati inte kan ha två klassers medborgare, en första och en andra klass. Och viktigast av allt: nästa generations israeler måste läras detta.
Vikten av detta arbete kan inte överbetonas: Vad som står på spel är det israeliska samhällets och systemets innersta karaktär. Sprickor i detta äventyrar inte mindre Israels framtid än externa hot. Den typ av samhälle denna undersökning speglar kommer inte att kunna bevara demokratin - inte ens som en fasad.


*  25 Kislev 5771 motsvarar 2 December 2010 – alltså idag.


Kommentarer
Postat av: Egon Berglund

Så här säger en kristen palestinier Haya Bishara med israeliskt medborgarskap från Nasaret:

Vi, de arabiska ungdomar, ber om lika möjligheter till utbildning och sysselsättning, och vill integreras i det här landet som jämlika medborgare.

http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/2010/08/nasarets-baptister-100-ar.html

2010-12-03 @ 19:40:11
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0