humöret svajar

Det är en liten smula jättekallt nu. Inte det kallaste jag upplevt men väl ihärdigt kallt sedan ganska lång tid tillbaka. Just nu cirka 28 grader under noll. 27,5 för att vara exakt utanför köksfönstret. Att veta att det beror på att den nordatlantiska oscillationen i år är negativ värmer minsann inte näsan i nämn-värd utsträckning. Skapar faktiskt bara frustration då man ju tycker att om de smarta typerna fattar vad det beror på borde de väl kunna fixa till det också. Men si det kan de inte.

Läser man om den där negativa nordatlantiska oscillationennätet får man reda på att den återkommer då och då. Den har faktiskt inte varit såvärst negativ – snarare positiv – i ungefär tjugo år fram till förra vintern som dock blev rekordkall i stora delar av Europa. Visserligen kompenseras vinterkylan sådana år av extra hög sommarvärme som inga svenska brukar beklaga men det är ju på sommaren det är sommarvarmt så det hjälper ju föga mittdecemberns röda örsnibbar.

Ändå var troligen negativismen hos sagda nordatlantiska oscillation än större för sisådär 30 år sedan när jag hade det tvivelaktiga nöjet att göra repmånad på några frusna hjortronmyrar norr om Vittangi. Uppdraget var att försvara dessa bärställen mot den lede fi som antogs komma längs vägen från Karesuando – hur han nu skulle ha tagit sig dit. Mellan Övre och Nedre Soppero skulle slaget stå. I minus 35 grader. Två veckor tog kriget där uppe och vi förflyttade oss kors och tvärs skidtolkandes om natten för att anfalla i gryningen. Faktiskt var det dock så att en dag blev det varmt och kvicksilvret hoppade upp till minus 16. Denna värmebölja gjorde att mössa och handskar åkte av – i en hel dag.

Oscillationen
var nog väldigt negativ då och hos oss nordsvenska infanterister, som ehuru vi var av det soldatvirke som käkade spik och sket kätting, kom också humöret i kraftig svajning. Repgubbekompaniet kom att helt simpelt göra myteri och vägra – något som gav krigs-stilsrubriker i lokalpressen*.

Och nu oscillerar humöret. Jag börjar känna mig lite upprorisk.... 



* Jag var dock inte på plats när myteriet bröt ut. Befann mig olovandes inne i Vittangi. Slapp ta ställning till det palaver som för 17 man resulterade i civil rättegång och dagsböter.

Kommentarer
Postat av: Jan Andersson

Men oscillationen oscillerar ändå en hel del. Igår på morgonen var det -25 här i Kalix, nu är det plötsligt "bara" -12. Vi är dock långt från köldknäppen i slutet av förra årtusendet(tror jag det var) då det letade sig nedåt -45 här i trakterna och under -50 norrut ;-)

2010-12-14 @ 05:51:17
URL: http://jrabaggis.blogspot.com/
Postat av: Kyrkvärd på språng

Nu bara -7°C och snöfall. Bönesvar?

Säkraste sättet att undgå repmånad är att flytta till grannlandet. Ses säkert som överlöpare.

2010-12-15 @ 21:18:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0