chapter five

Jag har inte i detalj berättat om att jag för ett tag sedan färdigläste den i några tidigare inlägg nämnda boken Mission-shaped Church – church planting and fresh expressions of church in a changing context om hur engelska kyrkan tänker och resonerar kring hur man skall strategera och agera i den nuvarande efterkristna sekulariserade situation som råder när Church of England som den tidigare dominerande andliga faktorn i samhället genom urbanisering och sekularisering numera erhållit en tämligen marginaliserad plats i 2000-talets pluralistiska värld där dock budskapet om Jesus Kristus fortfarande behöver räckas och erbjudas avkyrkade och okyrkade människor som genom kyrkan ges evangeliets besked att den av Gud skapade och i synd fallna mänskligheten genom Jesus död och uppståndelse försonats till förlåtelsens möjlighet och har att möta detta budskaps utmaning och inbjudan till ett liv förenat med Gud i det Ordet och de sakrament som förvaltas av kyrkan och förmedlar delaktighet i och gemenskap med Fadern genom Sonen i Anden.

Häftig mening, eller hur? Kunde inte sedan jag börjat fläta samman orden motstå frestelsen att bara rada på och rada vidare för att se hur länge det skulle dröja innan jag nådde den punkt som skulle ge läsaren chansen att dra in ny luft.

Mission-shaped Church – church planting and fresh expressions of church in a changing context
är intressant och vad jag fattat början på en febril bokproduktion, debatt och aktivitet kring hur en folk- och nationalkyrka kan och bör formas för och av misson på hemmaplan. Särskilt tycker jag kapitel fem – theology for a missionary church – är intressant. Det kapitlet finns på sidorna 84-105 i boken som i pdf-format gratis kan hämtas här och sedan kopieras till vilken hårddisk som helst. Läs åtminstone det.


Kommentarer
Postat av: Pär

Håhå! Intressant! Sådana här gånger önskar jag mig verkligen en läsplatta, för att bespara naturen en massa utskrift. Men den där måste läsas. Borde ju vara läsbar med två sidor per A4?

2010-12-01 @ 22:46:14
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Göran Landgren

Hej Stig!



Läser Din blogg ganska regelbundet när jag har tid.

Roligt att se en strömbergssonsk handskrift i scriptio continua!(det är väl så det stavas?)

Det gläder mig att Du lyfter fram MSC. Vi har mycket att lära av dessa anglikaner. De förenar en tro på kyrkan med missionsiver och realism över samtidssituationen i kyrkan. Jag rekommenderar inte minst Graham Crays spännande bok Disciples and Citizens. Produktionen inom MSC-konceptet är mycket stor.

Jag hörde av en anglikansk kyrkoherde i London att det för att få en ny präster till en församling, när en gammal går i pension, så måste man ha ett "mission-statement" där det tydligt framgår hur man tänker mission i församlingen. Är det inte offensivt så får man ingen präst.

Kanske en liten utmaning till oss?



mvh



Göran Landgren

2010-12-05 @ 19:17:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0