tusen okända år
Min gamla (misslyckade) karriär som orienterare lärde mig att för att veta var man är är det en poäng att ha hyfsad reda på hur man gått (eller stundom lubbat). Detta gäller i skogen men också i många andra sammanhang.
Boken Profetens folk – stat, samhälle och kultur i islam under tusen år av Michael Nordberg är en 418 sidor bra och intressant beskrivning av framför allt Mellanöstern mellan år 600 och 1600. Tyvärr är den utgången på förlaget och lite ålderstigen men vad gäller det millennium författaren beskriver är den mycket innehållsrik.
Presentationstexten på www.bokus lyder:
Islam och den islamiska världen har under senare år kommit mer och mer i förgrunden. Denna bok utkom första gången 1988, och är det självklara standardverket på svenska om de första tusen åren av islams historia.
Hur mycket vet vi egentligen om förhållandena i de islamiska länderna, om värderingar, åskådningar och livsmönster? Skall man vara ärlig finns det i västvärlden mängder av fördomar och förutfattade meningar om muslimer.
I Profetens folk behandlar Michael Nordberg den historiska bakgrunden, som är nödvändig för att förstå dagens situation: de första tusen åren av islams historia. Han tar upp vad den islamiska rätten. Shari'a, egentligen är och vilka följder den har haft för samhällsutformningen. Ett långt kapitel analyserar det islamiska samhällets olika strukturer, samhällsklasserna, förhållandet mellan muslimer och icke-muslimer, kvinnans ställning etc. Slutet av boken ägnas åt den fascinerande islamiska mystiken, som spelat en framträdande roll genom tiderna.
Givetvis visar inte boken på läget av idag utan en del av resan hit. Efter 1600 kom tänkandet och utvecklingen i det kristendomsfärgade Europa och den muslimska världen att ta vägar som också är viktiga att ha reda på för att vi idag skall kunna förstå och gemensamt skapa en framtid i fred, tolerans och förtroende. Ändå rekommenderar jag blogglärsaren att köpa den om hon eller han hittar pocketen i en bokhandel. Eller låna den på bibblan – om så vore via ett fjärrlån. Ange då vid eventuell beställning ISBN 91-550-3164-1.