urusel valrörelse

Egentligen förtjänade ingen av de grupper som ställde upp i kyrkovalet min röst på lokalplanet, alltså i församlingen. Tidigare har jag nämnt att jag fått två brev med reklamen om valet. Breven var från (s) och (c+kd) och innehöll ganska snarlika manifest. Och utöver detta intet. Platt intet.

Det har alltså inte varit någon lokal valrörelse alls!

Jag har inte sett en enda valaffisch. För fyra år sedan var plakat i alla fall uppsatta lite här och var i samhället och jag var själv med om att sätta upp en del.

Det har inte heller ordnats någon utfrågning eller debatt. Ingenstans har jag som väljare kunnat möta kandidaterna för att ställa frågor och höra vad de vill. Så gjordes visserligen inte förra gången heller men det ursäktar inte bristen på lust att möta väljarna och konkurrenterna.

Min arbetsplats blev ej uppsökt denna gång heller. Liksom gissningsvis inte heller andra arbetsplatser. Dock är stället jag jobbar på lite speciellt: Kyrklig folkhögskola – typ! Helt orimligt vore det väl inte om en sådan inrättning där all personal och alla elever uppnått rösträttsåldern* skulle kvalificera för ett entusiasmerande besök av kyrkliga kandidater som vill värva ungas och unga vuxnas röster för sina kyrkliga framtidsvisioner.

Hur valdeltagandet utfallit vet jag inte. Ej heller resultatet. Det dröjer nog några timmar till. Dock vet jag att ingen förtjänar att vinna och jag misstänker, rentav hoppas faktiskt, att valdeltagandet gjort en riktig djupdykning till under 10%. Om så har skett kan ju inte ens de mest inbitna partigängare upprätthålla illusionen av att agera med demokratisk legitimitet – eller?

Vad gäller valresultatet gissar dock att (s) fick storstryk denna gång och tappar 3 eller fyra mandat för att landa på 7-8 av fullmäktiges 23. (v) får i vanlig ordning sitt mandat vilket skulle betyda att (c+kd) avancerar och får en stabil majoritet med 14-15 platser – utan att ha förtjänat det ett dugg. Att de – som jag tror – inte går lika dåligt som (s) beror på att de som står på den listan faktiskt till stor del är människor som brukar gå i kyrkan – en egenskap man med något undantag förefaller velat undvika på (s)listan.


*  Givetvis kom valet ändå att aktualiseras på folkhögskolan så sätt att skolprästen alias denna bloggs inläggsmakare medelst påvverpåjntpresentation visade hur valet var uppbyggt, vilka man kunde rösta på samt när, var och hur. Men inga nomineringsgrupper har verkat intresserade av att bli beröstade. I sammanhanget ställde jag frågan vilka som fått röstkort, alltså tillhö Svenska kyrkan. Ungefär 4 av 5 räckte upp tassarna. Några visste inte men den stora anledningen till kyrkootillhörighet är ju att det är frågan om invandare med annan kristen eller muslimsk kultur och tro.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Nomineringsgrupp % Mandat

S 45.02 10

C+KD 47.92 11

V 7.06 2

2009-09-20 @ 23:18:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0