sista dagarna

Så har då lördagens tidning kommit och den ”valrörelse” som bedrivits genom Lokala Världsbladets försorg kan härmed anses avslutas. Alltså ”valrörelsen” kopplad till kyrkovalet. Således kan jag komplettera referatet i förra inlägget.

torsdag 17 september:
En liten artikel där Arvidsjaurs kommunalråd uppmanar folk att rösta i kyrkovalet.
Två insändare berör direkt kyrkovalet. En tar upp en annan kyrkfråga men som dock inte är valorienterad. Signaturen En bekymrad men ändå hoppfull kristen insändarsvarar ett par namnförsedda tidigare (s)märkta insändare med en skrivning som klagar över att kyrkan slarvar med att vara Guds heliga kyrka när den låter sina sanningsanspråk och moraluppfattningar vara på glid. En annan låååång och i sin argumentation och sitt språk tämligen avancerad insändare sär kriven av en namngiven (kd)kandidat, därtill teologie doktor, och bemöter tankar uttryckta i ett par tidigare namnsignerade insändare av märket (s) och (v).
I den tredje insändaren – som alltså inte berör valet – kommenterar ett par präster och en diakon det massmediala spektakel de upplever råder kring nattvarden, nattvardsvinet och svininfluensan. Klockrent!!

fredag 18 september:
Fem insändare – all time high!
Namnredovisande ledande kommunal Piteå-politiker berättar utan att polemisera om hur (s) vill värna vården av landets kyrkobyggnader. Namnsignerad (c)partist berättar likaledes utan polemiska utfall om sin grupps ambitioner för kyrkan. Gamle ministern Georg Andersson (s) står bakom texten i en beskrivande insändare som argumenterar för internationellt ansvar och diakoni. Debatten mellan sosse-Lena Vikberg och Gunvor Vennberg i Frimodig kyrka förs vidare med att Lena ger vad hon anser vara ett svar på Gunvors insändare av den 15:e . En anonym socialdemokratisk medlem polemiserar (medvetet) missuppfattat med POSK.
I en artikel som inte berör kyrkovalet berättas dock om Fortsatt medlemsras för (s) i Älvsbyn samt också om motsvarande medlemsnedgång för (c). Artikeln i sig berör inte alls kyrkovalet utan kopplar till det allmänpolitiska läget i kommunen men närheten i tid kan kanske för en del få också kyrkopolitiska konsekvenser. Vilka och i vilken omfattning går dock inte att säga.

lördag 19 september – dan före röstaredan:
Ledarkrönikan av Bengt-Urban Fransson bär rubriken: Därför röstar jag S i morgon! och är en personlig berättelse om hans egna motiv och tankar för valet.
Sex insändare – finalresultat!
Signaturen Nomineringsgruppen för POSK i Piteå församling – inte ett namn men inte heller anonym signatur – ger dan före dan något av ett slutinlägg med sin syn på saker och ting och ett bemötande av de debattinlägg som tidigare riktats mot dem, främst från (s)håll. I två skilda insändare med beteckningen (s) – varav en är anonym – argumenteras ivrigt just mot POSK. Lena Vikberg (s) – kyrkovalsinsänderiets sammanlagt flitigaste skribent bemöter den lååånga insändaren jag nämnde för torsdagen den 17:e. En kyrkomedlem (kd) påtalar den insändarflit som (s) utvecklat samtidigt som deras kandidater sällan syns i kyrklig verksamhet och undrar retoriskt om det är maktbegär som driver (s). Till sist finns en insändare som påtalar förvaltningen av kyrklig skog som en viktig valfråga. Den insändaren är namnsignerad av tre personer kopplade till viktiga poster i Naturskyddsföreningen.
En liten artikel om att Storkyrkan skall bli bröllopsfin till en kostnad av 12 miljoner har inget med kyrkovalet att göra – i vart fall inte direkt. Men tidsnärheten....?

Med detta anser jag den lokala mediatäckningen täckt. Till detta har jag fått två lokala broschyrer samt medelst datamaskinen följt de främst rikskyrkepräglade frågorna i olika kyrkliga pressorgan och på bloggar. Alltsammans leder till frågan Hur ska jag rösta?? vilken jag funderar vidare kring i nästa inlägg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0