några dagar 2

På våran gata har vi en bra service. Varje torsdag kan vi ställa ut sådant som vi annars måste köra till en återvinningsstation. Returpapper, pappförpackning-ar, glas och metall hämtas mot blygsam avgift.
Då jag förra torsdagen befann mig i fjällen ombad jag madammen i mitt liv att inte dumpa de nummer av Lokala Världsbladet som jag på grund av bortavaro inte kunnat läsa. Bakom detta låg min nyfikenhet på hur kyrkovalet syntes i pressen. Till de två blaskor som inte då inlämnades har sedan en vecka till av tidningens nummer lagts i högen och då det idag var dags att skicka alltsammans bläddrade jag igenom hela högen för att få inblick i ”valrörelsen” – eller vad man nu skall kalla det.

Annonser
klippte jag inte ut!
Jag ser nämligen inte annonser när jag läser tidningen. Huruvida jag delar det lytet med andra vet jag inte men i mitt fall betyder det att annonsering är bortkastade pengar – om det inte är helsidesgrejer förstås. Dock gör detta att jag inte vet om nomineringsgrupperna annonserat. Men ledare, artiklar och insändare klippte jag ut och kan således rapportera följande:

Tisdag 8 september:
En artikel om att förhandsröstningen startat i Piteå och att ett par kommunala sossepampar röstat. En annan artikel bredvid anger att Luleå-biskopen säger nej till vigsel av enkönade par och därför tillhör reservanterna i Läronämnden. Artikeln berör inte direkt valet men väl en fråga som är på tapeten i valet.
Två insändare signerade med namn och (s)märkning. Den ena innehöll vag beskrivning av eget synsätt och ett angrepp på Kristdemokraterna för att de inte önskar enkönade vigslar i kyrkan. Samma fråga tas upp i den andra insändaren som är något av en replik på ett inlägg från Frimodig Kyrka 6 dagar innan. Många utfall mot den gruppen samt salvelsefull erinran om att skulle kyrkan avstå vigselrätten skulle kronprinsessan inte kunna gifta sig i kyrkan (snyft).
En poetiskt dålig dikt, närmast ett pekoral, apropå kyrkovalet fanns på sidan för insända dikter, tankar, meditativa bilder etc. ”Poeten” valde dessutom att inte vara anonym...

Onsdag 9 september:
En med (s)namn försedd insändare som, utan att i nämnvärd omfattning tala om vad den egna gruppen vill, kraftfullt varnar för att rösta på andra grupper som beskrivs på rent lögnaktiga sätt.

Fredag 11 september:
Två namnförsedda insändare där en (s)ocialdemokrat respektive en (c)enterpartist på ett sakligt sätt beskriver sina egna gruppers hållning i olika frågor utan utfall mot andra.

Lördag 12 september:
En liten artikel om att Svenska kyrkan annonserar i Kalle Anka. Jag har tidigare berört detta genidrag som flyttar information från annonser folk inte läser till artiklar som ger de omskrivna annonsernas budskap.
Tre insändare varav två mycket korta kritiska och anonyma. Den tredje är namnmärkt och efter att ha uppmanat läsaren till att rösta redogör skribenten sakligt och utan utfall mot andra hur man som (v)änsterpartist i Svenska kyrkan resonerar.

Måndag 14 september:
Namnsignerad insändarskribent i Boden utanför Världsbladets spridningsområde redogör för hur (m) vill i församlingarna fortsätta att arbeta för klimat- och miljöfrågor.

Tisdag 15 september:
En sidodominerande artikel med bild om att (c) och (kd) har gemensam lista i Älvsbyn samt hur den listan ser ut och en del lokala tankar. Detta var det första Älvsbyrelaterade skriveriet som också avslutas med en uppräkning av toppnamnen på (s)- och (v)listorna.
Tre insändare – alla med namn – där en (s)krivare genom att ställa en massa (retoriska) frågor går till kraftfullt angrepp mot Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan. En (som skrivit förr) ger läsaren ytterligare en insändare om kyrkans diakonis betydelse och att (s) avser att värna den. I den tredje insändaren ger en representant – med namn – för Frimodig kyrka sin replik på (s)insändaren den 8:e.

Onsdag 16 september – igår:
I sin ledarkrönika uttrycker Världsbladets politiske chefredaktör sin tveksamhet till de kyrkliga nomineringsgrupper som inte samtidigt är ”vanliga” politiska partier när de – som han upplever det – underkänner engagemanget och den kyrkliga förankringen hos dem som kandiderar för till exempel (s).
En artikel om kyrkovalet i Arjeplog och vilka grupper och personer som kandiderar. Nämner också att (v) där missat valet och att (f)olkpartiet denna gång dragit sig ur.
Tre insändare varav bara en är undertecknad med namn. Detta är föredömligt men skribenten gör stor affär av att de som tillhör kyrkan betalar skatt vilket man inte gjort detta årtusende. På detta bevis på icke uppdaterad kyrkokunskap följer polemik mot de så kallade opolitiska grupperna – främst POSK. Den anonyme signaturen Sann kristen känner starkt för POSK och argumenterar kraftfullt för återupprättande av moral och etik. Texten är nästan aggressiv och det skulle inte förvåna mig om inte många POSKare tycker den är pinsam. Signaturen Kyrkobesökare tycker det är ekonomiskt slöseri att fira gudstjänst så ofta som man gör när det kommer så lite folk som det gör.

Detta var skörden till och med igår. Hur ospännande som helst! Har man inte tillgång till mer specialiserade intressetidningar eller aktivt själv söker information om kandidater och program lämnas man faktiskt vid för våg. Beklämmande!!

Kommentarer
Postat av: Pär Parbring

Det är fascinerande att observera ett par punkter:

1. Sossar verkar vara jätterädda för att hamna utanför i kyrkan.

2. Alla (nästan) vill att kyrkan ska vara öppen för alla, om än man kanske menar lite olika saker. Varför då skrika så högt om det? Och varför inte gå in i samtal om vad man menar med att kyrkan ska vara öppen?

3. Inget av debattinläggen kommer att omvända en enda av meningsmotståndarna. Det lyckas man inte med genom att gå till ännu hårdare angrepp - då befäster man bara motståndaren ännu hårdare i sitt motstånd. Och en del skribenter tycks vara sin egen värsta fiende genom sitt sätt att formulera sig, dvs de förlorar snarast väljare på att de öppnar munnen...

2009-09-18 @ 09:03:32
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Anna-Karin

Även jag har läst och jag finner det intressant att läsa vad de olika grupperingarne VILL, inte påhopp och sarkastiska kommentarer om vad andra grupper anser.

Alla dessa olika nomineringsgrupper, partier mm är svåröverskådliga. Om man går in på de olika gruppernas hemsidor står det, i många fall, samma grunda soppa. Snart är det bara äktenskapssynen och synen på kvinnliga präster som skiljer.....OK, en aning hårddraget men.... :-/Jag röstar på V på Söndag.2009-09-18 @ 12:05:40
Postat av: Pär Parbring

Nu har jag äntligen publicerat del 3 i min undersökning kring partipolitiken i kyrkan!

2009-09-19 @ 00:14:21
URL: http://teologinorr.wordpress.com
Postat av: Tobbe

Jag blir såååå nyfiken på vilken (Fk)-repr det var som skrivit en av dagarna och vad hon/han skrev.

2009-09-19 @ 08:52:59
URL: http://torbjornlindahl.blogg.se/
Postat av: Bloggaren själv

INFORMATION!!

Tobbes kommentar från 08.52.59 i morse har fått ett svar jag tagit bort. Svaret var "Det var jag" och kom från Gunvor Vennberg från Vännäs, kandiderar till stiftsfullmäktige för Frimodig Kyrka - vilket härmed redovisas.

Hennes inlägg, som inte gick att redigera, tog jag dock bort då det innehöll hela texten till den insändare hon skrivit och då inte någon annan insändare jag nämnt redovisats ordagrant valde jag att göra så.

2009-09-19 @ 14:12:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0