biskop bertil

I många medier samt flera bloggar har nämnts att biskop Bertil Gärtner avled tidigt söndag morgon. Också jag finner det aktuellt att nämna detta även om jag inte kände honom närmare utan gissar att jag ur hans synvinkel var en bekantas bekant. Vi träffades en handfull gånger och då alltid i sammanhanget Älvsby, tidigare Pitedalens, folkhögskola.

För mig var biskop Bertil en skrivare och en person med Bibelvetenskaplig och teologisk integritet. Hans kommentar till Markusevangeliet som jag läste för många många år sedan var och är mycket intressant och lärorik. Genom en annan bok av honom om Latin-Amerikans befrielseteologi fick jag ett bidrag till mitt intresse för det sättet att tolka Bibeln. Den kommentar till Galaterbrevet han skrev så sent som för tio år står i bokhyllan i väntan på att läsas – kanske mitt nästa exe-get-iska projekt.

Biskop Bertil var Bibelvetenskapligt och teologiskt mycket reflekterad. Många gånger fick ta skäll och stå ut med osaklig, rentav elak och förljugen kritik från personer med kunskaper långt under den nivå han själv hade. Men samtidigt som han var så lärd höll han föredrag och predikade på ett enkelt och jordnära sätt kemiskt ren från den akademiska snobbism som många smärre andar maskerar sina plattityder i. Till detta red han i stormen och höll sina linjer trots att makten krävde annat och många slutade våga tala väl om honom. Så ett föredöme blir han – trots att jag inte delar hans uppfattningar i allt.

Född 1924 och vad jag förstått tankevital ända till slutet har han nu lämnat den på jorden stridande Kyrkan för att anslutas till den i himlen segrande där han ansikte mot ansikte får möta den Jesus som han så Frimodigt förkunnat och bekänt sig till.


Kommentarer
Postat av: Leif Berglund

Jag tycker att du formulerade dig väl om en man som "höll sina linjer" ända in i slutet.

2009-09-22 @ 10:33:46
URL: http://www.bersika.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0