palestina III - färsk bok

Boken är alldeles färsk.
I alla fall så färsk som det bara går.
Boken Ett land två folk – Israel-Palestina-konfliktens historia av Sören Wibeck.
De 360 sidorna är just färdiglästa. Bra hade varit om jag hade läst den innan resan till Palestina-Israel men bättre sent än aldrig.

Med orden Två folk vill ha samma land! beskriver författaren på fem sekunder den konflikt som pågått i hundra år: Israel-Palestinakonflikten. Till min och andra läsares nytta och glädje utvecklar han den tesen när han kunnigt berättar historien så opartiskt det bara går.
Boken börjar med ett stort svep som tar upp många saker som Gamla testamentets texter, arabernas ursprung, det osmanska styret och sionismens rötter. I det svepet nämns även Lawrence av Arabien, Balfourdeklarationen och det arabiska upproret 1936–1939. Tonvikten blir dock tiden efter staten Israels födelse 1948 – en triumf eller katastrof beroende på vem man frågar. Sakligt och enkelt berättas om en massa saker som Suezkrisen 1956, Sexdagarskriget 1967, Massakern vid OS i München, Oktoberkriget 1973, Camp David, Första intifadan, Osloavtalet, al-Quida och en massa annat.

Allt har Wibeck givetvis inte fått med – gissar jag – men jag får känslan av att det mesta kommit med på ett sakligt och överskådligt sätt. Fattas bara annat! Han är ju en journalist som kan berätta krångliga sammanhang på ett klargörande sätt – något han också visat bland annat i en tidigare bok betitlad Religionernas historia.

Läs boken för att veta! Och för att kanske förstå!
Och kunna bidra i arbetet för Sanning, Rättvisa, Säkerhet, Försoning och Fred för alla berörda.

Kategori?? Det blev Predikaren 12:12 fast Speciella resor också kunnat komma ifråga.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Har just beställt boken från en bokklubb. Väntar den i brevlådan inom några veckor.

2009-11-15 @ 21:22:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0