roll och paroll

»Lita inte på någon, men håll dig på god fot med alla och envar!«


Orden kommer från Per Brahe den äldre vars biografi jag nyligen färdigläst. Egentligen visar sentensen på en något trist inställning till tingen. Den skulle likväl kunna formuleras Tro inte någon om gott utan fjäska för alla. Eller kanske mer neutralt: Ta ingen för given men var alltid nyttig.


För så var det med Per - i vart fall att döma av biografin I skuggan av tronen.

Han var Gustav Vasas systerson och kusin till Erik XIV och Johan III. Han hade själv kunnat göra anspråk på den kungliga tronen, men gjorde det aldrig utan höll sig hela tiden i skuggan. I en tid med blodbad, Dackefejd och Sturemord fanns han i bakgrunden som en handelskraftig person i byggande av staten Sverige.

Nytta gjorde han på två sätt. Den despotiske morbrodern, den galne kusinen och den galne kusinens lillebror hade nytta av honom som kompetent genomförare och verkställare. Men också landets adel och folk - dock tyvärr adeln mer än folket - tjänade på att han vid behov mildrade despotismen och galenskaperna samt fyllde det regenterna inte hann med eller fixade. Per Brahes roll blev Inte först men nyttig tvåa - typ.


Jag gillar rollen Inte först men en nyttig tvåa - typ. Både som roll och paroll.

Den passar mig förträffligt och är rentav min ambition om inte i livet så i alla fall i den delen av livet som är yrke och arbete. Inte först - chef, rektor, kyrkoherde eller så - utan tvåa eller ett senare nummer som en (förhoppningsvis) nyttig genomförare och verkställare på det tvåriktade sättet - främst då det andra. Om jag lyckas i min ambition må andra bedöma. Min omgivning alltså. Näppeligen någon biografiförfattare om 400 år.


Boken är lite tråkig, främst på slutet. Men intressant. En bra summering med kommentar kan man hitta om man klickar sig in på bokklubben Clios hemsida. Läs åtminstone den.


Nu skall jag läsa eller läsa om någon annan bok.


PS: Bloggkamraten Johnny Lestander omorienterar sina bloggerier till sin gamla blogg. Nödvändiga länkjusteringar till höger har skett. DS.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0