teologins ort

Kyrkan måste göra ropet ur misären till sin bön.


Så står det någonstans i boken Ärkebiskopen är mördad! som är en doktorsavhandling skriven av Hans Damerau. Väl värd att läsas och läsas på nytt. Vilket jag just gjort.

För med en del böcker är det ju så att de manar till omläsning. Bibeln är givetvis en samling sådana böcker. Stengrunden av Bo Giertz en annan. Från helvetets brevskola av C S Lewis en tredje. Listan kan göras längre.


Första gången jag läste Ärkebiskopen är mördad! var det just den fetstilade tanken ovan som fastnade. Den efterföljande tankegången är att när kyrkan gör ropen hos de människor som lider - i det sammanhang och det lidande de befinner sig i - till sin bön, kommer hon på rätt våglängd för att förkunna, bidra med hopp in i människornas misär - sådan den ser ut. Givetvis är detta inte tänkt som en metod typ Om vi ber för några kommer vi att kunna evangelisera vårt budskap till dem. Självklart är en sådan hållning alldeles för ytlig och det begrep jag redan första gången jag läste boken. Naturligtvis handlar det i stället om att söka likna Jesus som i hela sin gärning gör människornas misär - sådan den i alla stycken var och är - till sin bön, till sin egen situation och sin egen erfarenhet, och bär fram det till Gud.


Ärkebiskopen är mördad! handlar mer exakt om hur ärkebiskop Oscar Romero arbetade med att förbereda sin förkunnelse samt vad och hur han predikade. Utifrån tanken att alla döpta har fått den Helige Ande såg han det döpta folkets klagan, kritik, behov som den profetiska rösten i sin tid vilken han som ärkebiskop var skyldig att förmedla genom de kanaler som stod honom till buds. I predikan lät han Kyrkans lära och erfarenhet möta människors erfarenheter och bedömningar vilket gjorde hans förkunnelse till platsen för levande teologi - teologins ort.


Och det var genom att göra så han väckte vrede hos de krafter som tjänade på den strukturella samhällsynden. Dessa fann för gott att den 24 mars 1980 skjuta Romero när han i en liten kyrka stod bakom altaret för att fira mässa. En bild av den platsen finns i inlägget viene el cambio.


Ange ISBN 91 7217 030-1 när du på bibliotek vill låna boken. Eller via bokhandel eller nätet skaffar dig ett eget exemplar att läsa - och kanske omläsa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0