olika sorters idrott

Varför finns det så många sorters idrott?
Hockey på is alternativt gräs. Bandy ute eller inne.
Fotboll, handboll, basketboll och brännboll.
Och skidor och slalom och sprint.
Och tennis, badminton, pingis och schack.

Och alla mystiska idrotter har sina ceremoniella dräkter i olika färger, med nummer och inskriptioner. Idrottare agerar ritualistiskt, lustigt och förutsägbart kontrollerat samtidigt som funktionärer reglerar hur idrottandet skall gå till. Och publik, med inslag av huliganer, strör grova ord, rasistiska och sexistiska påhopp mot funktionärer och/eller utövare. Och en tydlig könsåtskillnad upprätthålls mellan manliga och kvinnliga idrottare i segregerade sanitets-utrymmen osv. Och de som idrottar måste följa utifrånpålagda regler om sömn, kost, motion, droger och ho vet allt.
Så jag upprepar frågan: Varför finns det så många sorters idrott? Och är det nyttigt?


Borde man inte kunna satsa på en universalidrott?
Jag menar så att alla får delta utan krav, får spela som de vill på arenor och i lokaler som fritt kan brukas utan att man skall behöva tvångsinordna sig och matas med fotbollsdogmatik eller simningsfundamentalism. Borde inte allt kunna samsas under samma tak hela tiden? För att undvika konflikter. Och skapa jämställdhet. Och frihet.

Och har inte för länge idrottsdiktatorerna i förbund och TV-studior matat oss med sportdogmatiska så kallade sanningar som anger hur det måste vara. Auktoritära ledargestalter viker fram sig i varje gårds vardagsrum, hetsar fram oenighet, elitism och meritokrati.

Kan idrotten inte avskaffas borde del i alla fall kontrolleras - så att ingen känner sig utanför.


Var detta seriöst?

Givetvis inte! Men ibland skrivs på nätet och annorstans om religioner och tro på nästan samma sätt. Av personer som menar sig vara seriösa. Det gör mig förbluffad!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Om vi på allvar vill ta itu med klimathotet så skall vi sluta med allt onödigt. Dit hör alla nationella och internationella tävlingar, ligor och serier. Alla andra evenemang också förresten, kringflackande musiker och föreläsare. Sluta skjutsa barnen hit och dit. Vill älvsbyborna spela en fotbollsmatch, så spänn fast bollen på pakethållaren och cykla till Korsträsk, på sommaren förstås, efter läxor eller jobbet. Vi man spela med klubba och puck, så skotta upp en isfläck på Lomtjärn.

2009-01-02 @ 22:10:19
Postat av: Anonym

Folk som skriver ut sig ur kyrkan i Finland också.http://www.ot.fi/story.aspx?storyID=33800Kommentarer?

2009-01-03 @ 15:06:27
Postat av: SvBG

Klockrent! :-D

2009-01-04 @ 20:44:32
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: Anonym

Nu förstår jag hur du menar Stig! Din parallelldragning var först för sofistikerad och intelligent för en vanlig människa.

Ett exempel,från mig (Obs. exemplet är mitt och skall inte nödvändigtvis tolkas som Stigs åsikt).

Lika lite som spel med händerna tillåts i fotboll så är det inte ok med häxor och shamaner i kyrkan. Detta oavsett hur kul och välmenat ändamålet kan vara. I båda fallet finns svaret i "regelboken" på varför inte.

2009-01-05 @ 11:46:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0