förvridna ögon

Jag brukar läsa tidningen Dagen. Inte som pappersprenumerant men väl på nätet. Rutinerade besökare på denna min blogg torde noterat detta. Via den tidningen får jag på ett bra sätt nyhetsflaschar kring lite av varje med inriktning på kyrkeliga och gudeliga ting. Att tidningen är hus- och livorgan för Pingströrelsen och har en - tror jag - EFSare som chef-redaktör bekymrar mig inte. Snarare tvärtom - typ.


Nu rapporterar tidningen om att en norsk läkare verksam i Gaza skickat nöd-SMS kring situationen under den israeliska bomb- och markoffensiven. Och samma blaska berättar om att danska folkekirkens biståndsinsats på utrustning för tre mobila fältsjukhus, tydligt röda-kors-markerade, bombats av Israeliskt flyg.


Och samtidigt läser man - i samma webbtidning och i Expressen - hur en ivrigt pro-israelisk riksdagsdebattös andas tolerans för angrepp på (röda) korset med ostyrkta uppgifter om att Hamas gömmer ammunition i sjukhus och skolor samt har vapen i ambulanser.  Så att de blir OK att bomba - typ.


Och klickar man vidare via Dagen hittar man bloggar av olika slag, bland annat sådana somopålitlighetförklarar den norske läkarens SMS med motiveringen att han är politiskt vänster. Och tidigare sagt att folk dog i Afghanistan. Vilken tydligen den bloggaren inte fattade ha hänt.

Kopplat till ett program om Hermann Göring för några kvällar sedan, tänker jag:

Hur omoraliskt förvridet blind får man göra sig själv? Göring 1946, och andra personer med nynazistiskt förvridet verklighetsinhämtande i vår tid, avfärdade och avfärdar alla uppgifter om koncentrationslägren som "kommunistpropaganda". Alltså samma argumentationskonst som en del bloggare.


Och vidare - apropå kristdemokratdebatösen - funderar jag:


Som sjukvårdare vid kungliga 19:e infanteriregementet dresserades vi i Genèvekonventionens regler för vad som får finnas i sjukvårdsanläggningar och hos sjukvårdspersonal i krigszon. Prydligt röd-kors-armbindel-försedd var jag kpistutrustad. Med ammunition för att ladda om. För själv- och  patientförsvar. På samma sätt var det med sjuktransporten. På militärt förband. Långt ute I skogen för att försvara hjortronmyrar vid Övre Soppero.


Vid strid i tätort - något annat är inte möjligt när det gäller Gaza - finns civila alltid där. Så påståendet att "Hamas gömmer sig bland civila" är sannolikt sant. Givetvis! Eftersom det inte finns någon annanstans att hålla till. Det måste inte vara frågan om ett fegt gömmande. Det kan vara en oundviklighet. Liksom det var en oundviklighet att vid upproret i Warszawas ghetto de beväpnade judarna och motståndsmännen fanns mitt bland obeväpnade civila. Som "herrefolket" inte gjorde någon skillnad på vid sin beskjutning och sitt bombardemang. Därav bilden.


Dessutom har jag lärt mig - i lumpen och annorstans - att mitt i krigets barbari civiliserade stater skall följa konventioner och internationella regelverk. Man får inte bryta mot dessa även om motståndaren gör det!! Att motivera granatattack mot skola för att man blivit beskjuten från skolan - som Israel gör - är därför inte hållbart. Genèvekonventionen och andra regler säger tydligt att de inte har rätt att angripa civila installationer i alla fall. Även om motståndaren felar. Vilket i detta fall inte styrkts.


Så övervåldet mot befolkningen i Gaza måste fördömas. Hur man än tar ställning i konflikten.  Bombning av sjukvårdsenheter måste föraktas och hänföras till samma kategori av barbarism som nazisternas i Warszawa - eller al Qaida den 11:e september i New York om det exemplet känns bättre.

Kommentarer
Postat av: Fredrik Norberg

Du glömmer en sak: Hamas hyllar nazism, man är antisemiter, man krigar inte enligt "krigets spelregler", man inriktar sig ALLTID på civila mål. Så ser Israels fiende ut. En fiende som gärna kamoflerar sig som rödahalvmånenaktiva och gömmer sig på sjukhus för att skjuta på israeler, vad skall Israel göra?

2009-01-07 @ 16:48:49
URL: http://fredriknorberg.blogg.se/
Postat av: bloggaren själv

Svar: För sin del följa Genevekonventionen och andra uttryck för folkrätten - alltså inte sänka sig till terroristernas nivå. Man är ju en demokratisk rättstat, medlem i FN, obojkottad av både USA och EU och betrodd i det internationella samfundet. Så fribrev att bedriva statsterrorism får de aldrig av mig!

2009-01-07 @ 17:01:10
Postat av: Anonym

De skall älska sina fiender och be för dem.

2009-01-07 @ 20:09:16
Postat av: Fredrik Norberg

Ja och tillsammans med palestinierna omvända sig till kristendomen.

2009-01-07 @ 22:53:06
URL: http://fredriknorberg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0