första boken läst

Julen brukar innebär att visst tillflöde av littertur. Så kom på en bokhandel i Luleå några dagar före jul yngste sonen traskande med en bok i handen och meddelade: Mamma - som stod 17 meter bort - vill ha denhär!

Själv fick jag ett par tre stycken. Den första är nu läst vilket renderar en notis härstädes under kategorin Predikaren 12:12. Antony Beevor heter en författare som skriver bra och detaljrik militäshistoria. Hans bok om slutstriden kring Berlin var väldigt bra och den nu lästa - Kreta. Erövring och motstånd - är väl också OK. Men inte lika bra skriven som den förstnämnda.

Från baksidesexten hämtas:

Den 20 maj 1941 inledde den tyska armén en massiv flygattack mot Kreta. Efter hårda strider var nederlaget ett faktum för de allierade, som inte bara förlorade Kreta utan även makten i Medelhavsområdet. Kampen om Kreta har gått till historien som ett klassiskt militärt misslyckande från britternas sida och ön kunde återtas först i krigets slutskede.
"Kreta. Erövring och motstånd" är en dramatisk redogörelse av förberedelserna och själva erövringen av ön, men det är även en fascinerande skildring av de öden soldaterna gick till mötes på ön.

Varför läser jag tocknadäringa böcker?
De är lärorika och visar med stor tydlighet hur tjafsigt det blir när personer ges ansvar utifrån kompistillhörighet, liten eller obefinligt svaraemotbenägenhet, anor, släkt, tidigare uppdrag, hög inavelsfaktor i organisationen eller liknande. Paralleller in i vår tid vad gäller makt och inflytande är inte svåra att hitt. I samhället. Och i kyrkan - typ.

Kommentarer
Postat av: Madonna

Ja nog har en känt sig som "katta" bland Hermelinerna mer en en gång under den här tiden. Förhoppningsvis behövs det kattor också. En bondkatta kan ju både vara mjuk, varm och vänlig, och genom att spinna lugnt alstra värme, gemenskap och kärlek. Men Kattor kan också rivas och slåss för det som dom tycker är värt att försvaras. Så kanske att katter behövs?

2009-01-02 @ 09:24:55
URL: http://madonnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0