att skylla sig själv

Så har då den nazistiska förbrytelsen Förintelsen minneshögtidshållits runtom i landet. I Luleå blev det inledningsvis lite fram och tillbaka men allt landade bra, värdigt, högtidligt, riktigt - enligt lokal press.

I Uppsala - berättar annan press* - blev det mer tumultartat med polis-bevakning, demonstrationer, slagord, äggkastning. Givetvis klandervärt!!


Och nu för säkerhets skull - innan jag tar med läsaren på en tankeutflykt - säger jag med feta bokstäver mitt hjärtas innersta mening:

 • Att störa manifestationer är fel!!
 • Att kasta ägg och väsnas är fel!!
 • "Demokratisk" huliganism är fel!! - liksom all huliganism.

Sådärja. Nu har jag talat om vad jag anser. Nu är det dags för en tankevandringskedja.


Under Gaza-kriget - det senaste - kunde man här och var höra och läsa resonemang med ungefär följande innebörd och tankeled - lite grovt sammanfattade:

 • Hamas erkänner inte Israel.
 • Hamas har med raketer beskjutit - utan större effekt - södra Israel under många år.
 • Hamas provocerar Israel att agera.
 • Att folk i Gaza dör i hundratal är beklagligt men Hamas har sig själva att skylla.

Så kunde det låta från olika för-Israel-åsiktare. Både på bloggar, i debattartiklar, i radio, på TV och i alla möjliga olika sammanhang. De som bombades var inte offer utan skyldiga till de bomber som föll över dem**.


Vad händer om man lägger den resonemangskedjan på det som hände i Uppsala?

 • Församlingen Livets Ord hade valt att högtidlighålla minnet av den antisemitiska förföljelsen av judar i Europa och kulmen av denna i Förintelsen på 1940-talet - som så många andra.
 • Församlingen Livets Ord hade valt att ha den nutida mellanöstern-staten Israels ambassadör som (huvud)attraktion och till och med bytt dag för sitt manifesterande då diplomaten inte kunde vara närvarande den riktiga dagen.
 • Församlingen Livets Ord vet att där Israels ambassadör uppträder offentligt passar människor på att protestera mot hans lands politik - om de finner anledning till att göra det. Det är ett arbetsvillkor för alla diplomater och innebär att de alltid har polisbevakning, mer eller mindre omfattande. Därför blir det också ett arbetsvillkor för dem som ger ambassadörer arenor att agera på.
 • Det är beklagligt med protest-rop och äggkastning men församlingen Livets Ord har faktiskt sig själv att skylla.

Nu menar jag givetvis inte att det är så.
Naturligtvis är det inte den som det kastas ägg på som rår för äggkastningen.
Det ofoget är det kastaren som ansvarar för. Och skall klandras för.
Naturligtvis är det inte heller civila som bombas som rår för bombningen.
Den är det bombarna som är skyldiga till och måste klandras för.


I dagens världsblad finns en bra krönika. Läs den.*  Tidningen Dagen har braskande rubriker för att locka läsare. Livets Ords pastor Ulf Ekman berättar att det inte var dramatiskt.
**  Tanken att det på motsvarande sätt skulle vara den befolkning som i södra Israel fanns inom räckhåll för Hamas raketer som rådde för att de blev beskjutna föll aldrig dessa tanke-kedje-byggare in - inte heller mig.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0