smålänningar

På en grannblogg utspelades under veckan en livlig kommentardialog* som jag själv bidrog till. Den kom att upphöra men i slutet ställde signaturen Jörgen en längre fråga till mig. Jag besvarar den inte där då den kommentardialogen klingat av och den bloggens utrymme rimligen inte bör "kapas" av en dialog mellan mig och denne Jörgen. I stället gör jag ett inlägg på min egen blogg - alltså detta - och meddelar bara på det andra stället att så skett.

Jörgen skrev - direkt kopierat:

Hej Stig. Lek med tanken att du själv bodde i ett jätte litet land typ småland, hos alla grannar runt omkring dig, utom en sida där det är hav finns en stor majoritet som högst upp på sin agenda vill utrota dig både som land och folk. Man skickar självmordsbombare skjuter raketer, anväder till och med sina egna, som männskliga sköldar för att vi skall sitta hemma i våra soffor och förfasas. Vart vill jag komma med det här? Jo när Israel till slut reagerar och gör något för att få stopp på detta med bla murar, stängsel, passage kontroller och till slut efter varningar går ut i krig för att få stopp på detta så pratar du om övervåld mm. och visst är det tragiskt, hemskt och olyckligt med så många civila och oskyldiga som drabbas. Men vars är din och andras röster när det sker så otroligt mycket värre saker i vår värld. Det finns säkert 10 platser just nu i världen där hela folkslag mördas eller tvingas svälta till döts bla i länder i Afrika och på många andra platser på vår jord. Detta måste vara ett av dom största bevisen på att Israel och Judarna är Guds utvalda folk.Det skrivs och tycks alltid, dagligen, jämt om detta land, men om allt annat hemskt som händer runt om oss bryr du, media oss alla andra knappt om. Bara några korta inslag i typ rapport, aktuellt sen har vi glömt det.

Tack än en gång för din frimodighet Simon att våga stå upp för din övertygelse och tro när det blåsr hårt runt omkring, detta är dock bara en liten vindpust mot vad vi kommer att få uppleva i framtiden tror jag när vi vill stå upp för Bibeln och Jesus.

Kom bara på just nu när jag skulle avsluta att dom har nästan dessutom provat på att bli utrotat en gång tidigare. "Judarna alltså"

Det var allt från/Hortlax (den 21 februari 2009 00:30)


Denna bild har från och till framförts när man på bloggar och annanstans framfört åsikter om den senaste urladdningen mellan Israel och Gaza. Allt bygger på att man skall identifiera sig med smålänningarna kringrända av aggressiva grannar som man måste hålla i schack. Och så fungerar ju bilden.

Vänder man perspektivet får man en annan bild - av samma "Småland". Typ detta:


Efter andra världskriget be-slöt man att ett område i Sverige skulle upplåtas åt de under kriget hårt drabbade polska folket - 2,5 miljoner utrotade i Förintelsen.
Området blev delar av Småland dit många polska flyktingar tidigare sökt sig.

Grannländerna Östergötland, Västergötland, Skåne och Blekinge motsatte sig detta.
Med stöd från Hälsingland, Dalarna och Värmland angrep man men besegrades.
Under det kriget flydde och fördrevs många smålänningar till kommunerna Västervik, Vimmerby, Eksjö och Kalmar där de av världen fick status som flyktingar - alltså tillfälligt boende med rätt att med tiden flytta hem.

Resten av Småland gavs namnet Pål-land och erkändes av alla betydande länder och internationella organisationer. Och till det folktömda - inte folktomma - landet flyttade allt fler polacker in.


Ryssarna hade tillsammans med många andra, främst tyskar, under hundratals år deltagit i förtrycket av polacker, ställer sig förbehållslöst på Pål-land sida och beväpnar den nya staten till tänderna. Också andra stormakter gör detta om än mer passivt.


Mindre än tio år efter att Pål-land bildats angriper man Västergötland i samarbete med Danmark och Norge. Det kriget avblåses. Ytterliga drygt 10 år senare blev det ånyo spänt mellan Östergötland, Västergötland och Skåne å ena sidan och Pål-land å den andra. Pål-land slog till först och besatte delar av grannlandskapen samt de övriga Smålandskommuner dit många andra smålänningar flytt. Sedan har man successivt i utbyte mot fred återlämnat det mesta av grannlandskapens områden.


De som beslöt att Pål-land skulle bildas håller fast vid sitt beslut om att det i gamla Småland skall finnas två stater: Pål-land och uppdelat Rest-Småland - alltså Västervik, Vimmerby, Eksjö och Kalmar. Pål-land uppmanas därför att lämna Rest-Småland men vägrar detta. I stället låter man allt fler polacker flytta in i det ockuperade området. Man lämnar dock Kalmar men beslutar sig för att hålla alla gränser stängda och spärra av området för all trafik både till lands och vatten.


Vad skall smålänningarna göra?

Kan man verkligen kräva att de skall gilla Pål-land?


En del smålänningar vägrar att gilla läget och svagt beväpnade angriper de Pål-lands soldater men också - mestadels resultatlöst - civila polacker som bosatt sig på områden smålänningarna tycker att de stulit. Pål-land får nog och väljer att ösa in bomber och granater över Kalmar med 1300 döda som resultat.


Och frågorna kan ställas på nytt:

Vad skall smålänningarna göra?

Kan man verkligen kräva att de skall gilla Pål-land?


Så det hela hänger på vem man i sin liknelse låter vara smålänning...


HOPP var en ekumenisk slogan för ett par tre år sedan: Häv OckuPationen av Palestina.

* Grannbloggen är Kustkyrkans Pastorsblogg, till höger länkat som simon jonsson. De inlägg det handlar om är om att utvärdera och om att avrunda dagen med kommentarer.

Kommentarer
Postat av: Johnny Lestander

Snygg omskrivning men jag undrar om det hjälper mot de redan frälsta.Johnny

2009-02-23 @ 23:41:41
URL: http://j-lestander.bloggagratis.se
Postat av: Egon Berglund

Via kustkyrkas blogg kom jag in till din blogg, din liknelse är bra, det finns alldeles för mycket okritiskt "välsigna Israel" i våra frikyrkor.

2009-03-22 @ 08:02:43
URL: http://dessaminaminstabroder.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0