kyrkoval i ankeborg

Mitt förra inlägg slutade med en länk till uppgiften att Karlstads stift kommer att annonsera om kyrkovalet i tidningen Kalle Anka och detta bland annat med motiveringen att förre biskopen brukade läsa 91:an. Seriöst eller inte fick det mig att fundera på vilka nomineringsgrupper Ankeborgarna skulle gett sina röster om de haft rösträtt.

Musse Pigg
och Långben är ett traditionellt radarpar som kombinerar listig problemlösning med inkarnerad tröghet – som par tillsammans alltså givna (s)ocialdemokrater.
Farmor Anka har en tydligt agrar hemvist och en allmänt trygg framtoning. I jordbruket använder hon fortfarande högaffel samt handmjölkar sina kor och lika lite önskar hon förnyelse av det lokala församlingslivet. En given (c)enterpartist!
Alexander Lukas med sin attityd av att flyta ovanpå och inte beröras av andra människors kamp och våndor placerar honom givetvis i den (m)oderata väljarkåren.
Kajsa som evig romantiker i traditionell hemmiljö är självfallet (k)rist(d)emokrat.
Kalle själv vill alltid mer än han förmår och är alltid på efterkälken. Således (f)olkpartiet.
Kusin Knase var en nykomling som anslöt sig till de andra just i den vevan jag själv slutade läsa magasinet ifråga. Står därför på något sätt oberoende av de andra men smälter ändå in vilket innebär POSK.
Svarte Petter kommer ingen vart. Aldrig någonsin. Därför (v)änstern.
Piff och Puff irriterar alla med kluriga spratt och envist tjatter - (f)rimodig (k)yrka.
Stora stygga vargen unnar ingen annan något och blir serietidningens (s)verige(d)emokrat.
Farbror Joakim skulle inte haft rösträtt i valet eftersom han som höginkomsttagare med kraft reagerat mot kyrkoavgiften och begärde därför sitt utträde strax efter det han hittat sin turkrona nummer 1.
Uppfinnar-Jocke är den jag just nu på Stiftsgården i skrivandets ögonblick själv mest känner mig befryndad med. Han – och jag – är över måttan smart och får kreativt fram okonventionella lösningar på alla möjliga problem. Deltar dock inte riktigt i de andras liv och eskapader och blir därför – som kanske jag – en som avstår att rösta.


Kommentarer
Postat av: Tobbe

Nej, vad var det du skrev om Piff och Puff? "Irriterar alla med...envist tjatter". Det är ju där du hör hemma. Lite självkännedom, tack!

Mycket underhållande.

2009-08-30 @ 09:40:11
Postat av: johnny.lestander

Instämmer med föregående talare om att det är mycket underhållande och konstaterar väl också att det blir nog sofflocket vid kyrkovalet eftersom jag ju inte begriper vad det politiska partierna gör i en statskyrka som ju faktiskt har skiljt sig från staten.



Johnny

2009-08-30 @ 22:56:48
URL: http://j-lestander.bloggagratis.se
Postat av: bloggaren själv

Soffan - något av ett "Kronblomalternativ" - kan ju kännas frestande. Samtidigt är det ju så att eftersom valdeltagandet är så lågt spelar kryssandet av kandidater man föredrar relativt stor roll och det kan bli något av ett personval. På så sätt kan man ju till exempel välja att rösta lokalt på en person på en "politisk" lista men välja ett politiskt obundet eller frimodigt alternativ på den nationella nivån där de politiska partiernas stolligheter gör sig mest märkbara.

2009-08-31 @ 07:55:23
Postat av: Ola

Ja Stig det är nog det som kallas demokrati, att även Kalle Anka, Janne Långben och Piff och Puff får vara med på ett hörn.

Mvh Ola

2009-08-31 @ 13:13:10
URL: http://http:www.somamrmoln.blogg.se
Postat av: Evasblogg

Mej, vet du vad! Jag tror att de tre små brorsönerna-- unga, pigga o friska skulle rösta på Frimodig Kyrka.

2009-08-31 @ 23:19:25
Postat av: Tobbe

Först till Johnny:

Om du ifrågasätter de politiska partierna i kyrkans beslutsapparat så ska du ju beslutsamt - på de nivåer där alternativ finns - rösta på ett alternativ. Det verkliga alternativet i kyrkovalet (stifts- och kyrkomötesnivå) är utan tvekan Frimodig kyrka.

Se'n till bloggarn själv: Björnligan då, vilka är det?

2009-09-01 @ 08:58:19
URL: http://www.frimodigkyrka.se
Postat av: Gunvor Vennberg

Jag blir bara beklämd av att du som så uppenbart är missnöjd med valsystemet inte tänker rösta i kyrkovalet. Se till att rösta på Frimodig Kyrka som vill förändra det då istället för att bara göra dig lustig. Det är inte lustigt, bara sorgligt att de politiska partierna kopplat greppet om Svenska kyrkan inkl hennes lära så totalt. Jag tror inte alls att Joakim von Anka har gått ur kyrkan, förmodligen är han ekonomiansvarig på kyrkofonden. Så länge han håller i den kommer det finnas makt och pengar nog att föra ut vilket budskap som helst, oavsett om det är Guds vilja.



2009-09-01 @ 13:03:47
Postat av: SvBG

Jag önskar att det hade varit jag som gjort denna bloggning! Enkel analys med glimten i ögat... :-D

2009-09-01 @ 14:21:30
URL: http://www.svenbertilgrahn.blogspot.com
Postat av: bloggaren själv

För att fortsätta försöket till en humoristisk tråd:

Knattarna är för unga och röstar inte! Ännu!

Björnligan tror jag inte heller lämnar sin röst i kyrkovalet. De fokuserar ju alltid på Joakims slantar i stället för att beblanda sina liv i gemenskap och solidaritet med andra.

Joakim envisas jag med att tro att han är utträdd. Han är man - dessutom ensamstående - med hög inkomst vilket är den mest utträdesbenägna guppen. Ointresserad av andra människors behov och nöd har han gjort sitt livsval enligt parollen "man kan inte tjäna både Mammon och gud!"

2009-09-01 @ 16:53:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0