kyrklig överkapacitet

 Fyrfaldigt leve för brudparet får en speciell innebörd när fyra prällater av varierande hierarkisk ställning, enligt tidningen Dagen, skall hjälpas åt att viga kronprinsessan med fästman nästa sommar.
Och jag undrar: Fyra!!?? Varför fyra??!! När jag och madammen i mitt liv vigdes räckte det med en vigare och alla vigslar jag själv haft har jag varit ensam och det har gått så bra så.

Nej! Nu skall här göras skillnad på fölk och fölk. Finfölk får ett ett tvåhövdat stim lilaskjortor att släppa sitt kyrkoledarskap för att ila till Storkyrkan där en emeritus - betyder förbrukad - möter upp tillsammans med huvudkommunens domprost - för övrigt dem rimlige vigaren eftersom han faktiskt är präst på bygget i fråga.


Jag uppmanar därför i all stillsamhet alla som planerar att gifta sig nästa år att skriva till kyrkokansliet i Uppsala eller stiftskansliet i Lund för att be ärkeWäjaren eller Lundatösen ta deras vigsel som ett trevligt kanske arvoderat extrauppdrag. Av TVprogrammet Uppdrag Granskning för ett par år sedan vet jag dock att andra sydsvenska episkopater ibland tagit hutlösa arvoden för extrauppdrag som inte direkt kan kopplas till deras dagliga tjänstgöring så kanske blir det dyrt. Programmet visade även att en del vanliga vigare som praxis erhöll 500 i diskret överlämnat förseglat kuvert när de extrajobbade som vigselförrättare utanför sin vanliga tjänst så mot taxa lär det gå bra att få den vigare man vill - om ny tjyrkpräster får viga nästa sommar*.


Vad den taxan då blir för de tre som på sidan av domprosten onödigtjänstgör vet jag inte men jag kräver korten på bordet och svar på dessa enkla spörsmål:

  • Vad kostar Vickans bröllop rent tjyrkligt??
  • Var tas slantarna för den tjyrkpampiga överkapaciteten??
  • Kommer alla andra kyrkotillhöriga att ha rätt till samma vigselservice utifrån den likabehandlingsprincip som är inskriven i kyrkoordningen??
  • Eller kommer den från staten skilda politikerledda kyrkans särbehandla de tillhöriga som är statschefsbarn??

*  I inlägget svart välsignelse av den 24 jan 2007 kan detta beläsas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0