tjyrkdemokratur 1

Kyrkofullmäktigesammanträden är ungefär lika skojiga som att titta på när färg torkar. Dock är de - liksom färg på stugor - en nödvändighet. Svenska kyrkans demokratiska struktur är nu så ordnad att för att alla som tillhör henne skall ha en möjlighet att påverka utses några representanter för att föra de mångas talan*. Givetvis kan det finnas andra demokratiska system som skulle kunna fungera men leker man med tanken att 8500 kyrkotillhöriga skulle dyka upp på ett årsmöte blir ju en representativ demokrati än så länge en inte helt dålig offentlighetsform.

Så - för att lägga den teoretiska grunden:
Vart fjärde år erbjuds de kyrkotillhöriga att utse representanter till Kyrkofullmäktige. Fullmäktige utser styrelse - Kyrkoråd - för en fyraårsperiod och fungerar sedan ungefär som ett årsmöte som på våren behandlar främst verksamhetsberättelser och bokslut samt på hösten framför allt kommande års budget. Mellan fullmäktigemötena sköter Kyrkorådet det löpande men då det bara samlas 6-8 gånger per år blir det främst genom ett eller ett par Utskott och en genomtänkt delegationsordning för de anställda som styrelsen styr.


Nu är denna organisation alltså klockrent demokratisk. Principen att alla kyrkotillhöriga kan vara med och påverka är tillgodosedd. Att 85-90% av dem som fick välja avstod göra det är i och för sig alarmerande men i princip är organisationen demokratisk. Genom den representativa demokratin är alla med.


Och i den representativa demokratin blir det få som spelar någon roll.


  • I lokalförsamlingens Kyrkoråd sitter Sosse 1 (ordf), Sosse 3, Sosse 4**, Vänster 1, Center 1, Center 2, Center 3, Center 4 samt Kyrkoherden.
  • I Arbetsutskottet (AU) sitter Sosse 1 och Sosse 4 och Center 1 samt Kyrkoherden.
  • I Församlingsutskottet (FU) sitter Sosse 4 samt Center 2 och Center 3 - tror jag - samt Kyrkoherden.

Alla de valda är män 65+ utom en. Sosse 3 är kvinna ca 25. Kyrkoherden är man 45+.


Kolla dessa fakta en gång till!

Blir inte alltsammans i realiteten ett väldigt välsmort fågubbsvälde?

Där det i praktiken inte är många som tillåts spelar någon roll?


Så när ett ärende typ Verksamhetsberättelse når högsta valda instans - alltså Fullmäktige - så har de anställda under Kyrkoherdens ansvar skrivit den, AU - där Kyrkoherden ingår - redan diskuterat den och beslutat att föreslå Kyrkorådet - där alla AU-arna ingår - att besluta föreslå Fullmäktige - där de valda kyrkorådarna ingår - att besluta att allt är bra.


I onsdags var det Kyrkofullmäktige i Älvsby församling. Av tidigare inlägg förstår läsaren att det sket sig för mig vad gäller att kunna vara med***. Verksamhetsberättelser och sådant har jag dock i min ägo och jag kommer att finna anledning att bekanta läsaren med detta som är väldigt intressant men behandlas på ett sådant sätt att det ter sig lika festligt som att se färg torka.*  Jag sysslar i detta inlägg inte med vilka personer och grupper som i dagsläget ställer sig till förfogande för att representera andra och vilka motiv de kan tänkas ha. Jag sysslar inte heller med kyrkodemokratin på regional och nationell nivå. Bara lokalplan alltså.

**  Numreringen är den ordning väljarnas kryssningar gav kandidaterna. Själv är jag Sosse 2.

***  Dumt nog glömde jag också att meddela sjukdom. Detta var en trist försummelse från min sida eftersom jag anser att har man fått förtroende skall man inte slarva med sådant. Mea Culpa.


Kommentarer
Postat av: Madonna

Det verkar vara hopp om livet här..... tyvärr har maken drabbats av bakåtnysningar och han lever på proviva nu.

2009-04-18 @ 17:41:23
Postat av: lelle i luule

Instämmer till (minst) 100% i detta blogginläggs första mening!

2009-04-18 @ 23:29:22
Postat av: Tobbe

Måste medge att detta inlägga första mening är en av dina bättre formuleringar. Den ska jag minnas.Vad ska jag då säga om att sitta i kyrkomötets budgetutskott? Lika roligt som att tvätta penslar?

2009-04-19 @ 00:05:08
Postat av: Ann O Nym

men gubbs int ska ni klaga på de organ ni själva är en del av, de blir juh en indirekt kritik av er egen insats...

2009-04-19 @ 01:45:41
Postat av: Barajag

Diskussioner och debatter uteblev nästan helt (som vanligt) och ordföranden konstaterade till KR-ordf. att "fullmäktigesammanträdet tog 28 minuter, lite längre än vad jag trodde".

2009-04-19 @ 14:41:15
Postat av: Anonym

Hur kommer det sig att Sosse2 inte sitter som ordinarie i kyrkorådet? Har vi demokrati så borde det vara självklart eller?

Ett scoop månne för någon journalist.

2009-04-20 @ 21:31:20
Postat av: bloggaren själv alias sosse2

Valet gav att sosse 1-11 tog säte i fullmäktige. Så gjorde också c+kd+f=borgare 1-11. Och vänster 1.

Grundtänket blev att sosse 1-4 samt borgare 1-4 skulle bli ordinarie. Vänster 1 krävde ordinarie plats för att stödja antingen sossar eller borgare när det gällde ordförandeposter i fullmäktige och kyrkoråd. Sossarna godtog detta så en av de ordinarie platserna lämnades till v.

Vilka sossar som i råd och utskott skulle verkställa den gemensamma mening hela sossegruppen 1-11 i regelbundna förberedande möten skulle komma fram till bedömdes mindre viktigt.

Och som det sägs i filmen Forest Gump: That´s all I have to say about that. Här och nu.

2009-04-21 @ 00:00:20
Postat av: Barajag

Betongdemokrati

Demokratisk diktatur

eller som rubriken säger demokratur

2009-04-22 @ 17:25:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0