varar volvos värde

Jag är alltså Volvoägare. Till en hyfsat ny bil alltså. Och dessutom en till men ganska gammal bil. det ålderstigna fordonet har förresten just passerat 20000 mil vilket - i snitt 1000 mil per år.

Volvo som företag äger jag inget i. Att företaget varslat folk och det med följdverkan på underleverantörer kan leda till kanske 10000 friställda kan jag inte påverka mer än vad jag gjort - köp företagets produkter.


En del av Volvokrisen berör på att man gör lite för törstiga bilar. Säkra till max men lite törstiga. Framför allt i USA verkar man vilja ha bränslesnålt framför alla andra faktorer. Så där gäller mer Volvos värde veknar, något som förstärks av den rådande finanskrisen.


Den - finanskrisen - kommer likt McDonalds och Coca Cola från USA. Mycket sägs och skrivs om den och det jag begriper är att den kommer av kapitalismens lånekaruseller med tillhörande övervärdering av både värdet på amerikanska hus och amerikaners möjlighet att betala lånen för husen. Det verkar vara så det gick igång och bankerna har blivit utan pengar. Hur det innerst inne fungerar är svårt att få grepp om men det verkar som om ingen bank verkar ha några pengar eftersom allt de hade hade de lånat av andra banker för att låna ut till andra banker som nu inte kan betala tillbaka eftersom ingen bank vill låna andra banker något att betala tillbaka med och folk som man också lånat ut till har på grund av dyrtiden blivit panka och saknar de pengar de skulle betalat tillbaka till banken som då kunnat betala den andra banken som inte kan låna den panka husägaren något att betala tillbaka med till den andra banken som är pank.

Bromsen på denna pankbankssituation blir att de panka och skuldsatta personerna som betalt sina skatter för att slantarna skulle gå till skola, vägar, trygghet och så vidare får se sina skattepengar försvinna in i bankbrunnen för att bringa reda i lånesystemets pyramidspel.


Så för att sammanfatta det hela: I kapitalismen görs löntagaren pank och får därför bidra till bank-kapitalets spekulationsförluster och svindelaffärer. Tack och lov begär i varje fall den brittiska staten ägarandelar i de banker man räddar med skattebetalarnas pengar - alltså någon form av pankbankpant.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Mammons börs drivs av två "trosinriktningar": Girighet och rädsla.

Pengar finns hos kapitalstarka företag, institutioner och privatpersoner.

Snart inser dessa att det är köpläge på diverse aktier och så är karusellen igång igen. Just nu överväger dock rädslan.

2008-10-09 @ 17:54:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0