tre kusiner

Den märkliga släkthistorien om Georg V, Vilhelm II och Nikolaj II,
tre kungliga kusiner som störtade världen i krig.


kungen # kejsaren # tsaren - kusinerna som startade första världskriget är en mycket intressant bok som var nästan utläst innan jag reste till Berlin. Den lämnades hemma och har nu, efter hemkomsten, blivit utläst. Boken ger en ytterligare vinkling av hur man kan se på den europeiska historien från mitten av 1800-talet till och med slutet av miljonslakten 1914-1918. Från baksidestexten kan följande saxas - utöver detta inläggs första mening:


De tre kusinerna styrde 1914 över halva världen. De hade träffats sedan de var små - vid släktsammankomser, bröllop, födelsedagar och begravningar. Som vuxna besökte de varandra i samband med kröningsceremonier, jubileer, militärmanövrar och flottuppvisningar. De betraktade sig själva som kungliga kolleger, en fackförening av regenter som stod enade mot den frambrytande vågen av socialism, republikanism och revolution.

Men 1914 höll den kungliga fackföreningen på att bryta samman. Alla skyllde på varandra för att världen höll på att störtas i krig. Bakom släktsammankomsternas glättiga fasad lurade avundsjuka och missämja, och de privata grälen fick snabbt storpolitiska konsekvenser.


Som sagt intressant läsning. Inte minst vad gäller vilka roller grupper runt regenterna spelade. Och fruarna. Så visste jag till exempel inte tidigare att det lilla obetydliga danska kungahuset spelade en ganska stor roll. Från Köpenhamn levererades nämligen prinsessor som blev mödrar till ett par av dem och odlade antipati mot den tredje.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0