helgon och syndare

Till listan över ut- och/eller omutlästa böcker kan denna dag läggas Helgon och syndare - en bok om påvarnas historia. Den är Innehållsrik och lättsamt berättande om utvecklingen från början inemot slutet på förra påvens tid. Boken kom ut på svenska 2002 och har därför inte med den nuvarande superbiskopen i Rom - the German Shepherd.

Bokens baksidestext lyder:

Påvarnas historia är ett stycke världshistoria. Aposteln Petrus många efterträdare kom att med eller mot sin vilja dras in i världens stora politiska och religiösa tilldragelser. De romerska och bysantinska väldena, det nya Europa, upptäkten av andra världsdelar, upplysning och revolution, liberalism och 1900-talets diktaturer kom alla att på ett eller annat sätt ha relationer till påven i Rom. Framför allt har påvarna varit ledare för världens största religiösa organisation, den katolska kyrkan, som omfattar mer än en sjättedel av jordens befolkning. Också denna historia har varit fylld av dramatik, som de medeltida korstågen och 1500-talets reformationsrörelser.

Denna enastående roll har fyllts av inbördes mycket olika aktörer. Här finns storartade helgongestalter och cyniska maktpolitiker, somliga högt begåvade, andra inkompetenta eller korrupta. Några har berikat sig själva och de sina på kyrkans bekostnad, andra har modigt lidit martyrdöden för sin tro. Förutom sitt kyrkliga eller politiska ledarskap har påvarna gjort betydande insatser som konstmecenater: dagens turistiska Rom med verk av Leonardo, Rafael och Michelangelo har till stor del kommit till på påvliga initiativ.

Eamon Duffy, professor i Cambridge, ger här insiksfulla och levande porträtt av en lång rad påvar genom tiderna. Med omfattande kunskaper, och ofta med en glimt i ögat, sätter han in dem i deras religiösa, politiska och kulturella sammanhang. Hans bok har hyllats både av fackmän och medierna som ett stort mästerverk. Någon motsvarande bok finns inte tidigare utgiven på svenska.

Rekommederas!


Kommentarer
Postat av: Andreas Holmberg

Men en motsvarande bok har sedan dess kommit ut på svenska: Påvarna av den alltid lika läsvärde Göran Hägg. (Förmodligen har han snyltat en del på Eamon Duffy, men spänstigare än Hägg skriver ingen).



Rekommenderas!



Fast Duffys titel är avgjort bättre...

2008-10-21 @ 14:36:08
URL: http://efsidag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0