berlin III - framme och korv
Detta och ytterligare några inlägg har egenskapen "Berlinresa i backspegel". De skrivs inemot två veckor i efterskott och har tre nivåer (minst): Vad som hände, vad som tänktes samtidigt eller någon dag efter händelsen samt slutligen vad som tänks just när inläggen formas.
Lördagen 11 oktober innan skam skott sig - 06.15 - tuffade tåget in på Uppsala C. Fredagskvällen hade det bordats efterson det inte lördag morgon gick flyg från Luleå i sådan tid att Berlinkärran från Arlanda skulle kunna hinnas. Egen kuppe hade det varit på natten och det var skönt.
På Arlanda slog jag och arbetskamraten ihjäl tid med att frukosta och jobba med folkhögskolans mål- och inriktningsproblematik innan det vara dags att möta de andra för att flyga sydvart.
Framme i Berlin nåddes ett hotell på samma gata som Svenska Victoria-församlingens kyrka vilket innebar att logi och verksam-hetsbas kom att ligga med ca 200 meters lucka. Praktiskt.
Så småningom blev det grillmiddag där kyrktomten på kyrktomten grillade tyska korvar av olika sorter och dimensioner samt till dessa bjöd på potatissallad, surk-ål* och öl. Klart välbehövligt efter en lång dags resa.
Hela skaran - nästan 40 personer - erhöll sedan introduktion av veckan med dess tre genomsyrande frågeställningar: Vad ser jag? Vad känner jag? Vad tänker jag? - egentligen en begåvad uppdelning som hjälper till att sortera intryck och fördjupa refelxioner.
Vad det led orienterade jag och alla andra oss tillbaka till hotellet för en god natts sömn.
* Avstavningssättet ger läsaren en aning om hur jag uppfattar just det inslaget i det tyska köket.
Sauerkraut som är så gott!